Hoe digitale marketing in tijden van corona elke winkelier kan redden

Hoe digitale marketing tijdens de pandemie elke winkelier kan redden

Ondanks de steunmaatregelen van de overheid hebben het voorbije jaar tal van kleine handelszaken de boeken moeten neerleggen. Door de verplichte lock downs en de regels rond social distancing wendden veel consumenten zich tot de ‘digitale kanalen’. De gevolgen zijn dan ook niet te overzien. Hadden we dit kunnen vermijden door zelf meer in te zetten op digitale marketing en kunnen we de kleinhandel versterken om hetzelfde scenario in de toekomst te vermijden?

Stel je voor dat alle zelfstandige winkeliers tijdens de eerste corona-golf een succesvolle digitale marketingstrategie hadden uitgewerkt? Zou het dan anders gelopen zijn? De opportuniteiten om een dergelijke strategie uit te werken zijn er wel, maar volgens een recent onderzoek in de VS kampte maar liefst 92% van de ondernemingen met een gebrek aan budget om daadwerkelijk aan de slag te gaan.

Een oneerlijke strijd als je weet dat de grote online webgiganten massa’s budget steken in digitale marketing. De online wapenwedloop zal de komende jaren zelfs sterker worden opgevoerd. De inflatie maakt alles duurder en de afstand tussen lokaal en internationaal dreigt onoverbrugbaar te worden.

Er staat geen gras waar koeien samentroepen

De mogelijkheid om een gedegen digitale strategie op te zetten gaat niet enkel over klanten te bereiken. Het gaat ook over je eigen zaak te beschermen tegen de overmacht van de grote sociaal mediakanalen zoals Facebook en Instagram. Misschien ken je wel de metafoor van de koeien op een weide… Waar alle koeien samen troepen staat er helaas geen gras. Ze ploeteren op die plaats samen in de modder. Verruim dus je blik, kijk goed rond, volg niet de meute en je ziet snel waar er wél groen gras staat.

Het moeten dan wel overzeese koeien zijn, maar wist je dat in Amerika een winkelier zonder personeel een maandelijks budget tussen de €55 en €115 besteedt aan digitale marketing? Een zaak tot vier personeelsleden trekt al gauw gemiddeld €750 per maand uit om klanten te overtuigen.

Wil je je als kleine zelfstandige wenden tot de grote nationale spelers dan kan je beter een klein kapitaal voorzien. Om je een idee te geven: een artikel in een nieuwsbrief van een grote Vlaamse mediaspeler kost je in de regio van Antwerpen al snel €7500. En noem je zo één actie dan wel ‘efficiënte digitale marketing’? Als je al je eieren in één mand legt en je struikelt plots, dan besef je wat er nog van je mand overblijft…

Digitaal denken start in jouw winkel

Digitale marketing kan de winkelier redden. Daar zijn we van overtuigd. Zelfs lokaal kan je het verschil maken en de grote spelers een hak zetten. De kwestie is vooral te kijken hoe je je budget verdeeld binnen de bestaande mogelijkheden. Het zijn heus niet altijd kostelijke investeringen. Door met kleine bedragen te experimenteren kan je snel zien wat het opbrengt. De klantgerichte oplossing van Joyn is het investeren dan ook meer dan waard. Zo bouw je aan je klantenbestand, stuur je doelgerichte acties uit en bouw je aan een steeds groter wordende omzet. Digitaal denken is lokaal doen!

Luk Balcer
Communication Engineer @ Joyn

 

Dit vind je misschien ook interessant

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontdek als eerste al onze tips en tricks

Joyn gebruikt je gegevens zoals beschreven in de privacyverklaring.