Waarom het geven van geschenken aan klanten belangrijk blijft

Je klanten geschenkjes geven, is vandaag de dag nog steeds een belangrijke strategie om je verkoop te boosten. Je geschenk zal ervoor zorgen dat je zaak op een positieve manier in de hoofden van je klanten blijft hangen. En ondanks dat je het gratis uitdeelt, zal je nooit verlies maken aan een juist geschenkje. Maar hoe kies je zo’n juist geschenkje? Ontdek het zelf in dit artikel.

Waarom is het een goed idee om geschenkjes aan je klanten te geven?

Je klanten geschenkjes geven lijkt een simpel en betekenisloos gebaar, maar dat is het zeker niet. Hier zijn namelijk verschillende voordelen voor jou aan verbonden:

 • Je klanten vinden het leuk

Volgens het Loyalty Barometer Report vinden meer dan de helft van je klanten beloningen en verrassingen de leukste vorm van communicatie met je zaak. Je klanten willen zich door jou erkend en geapprecieerd voelen en daar helpen beloningen enorm mee. Tevreden klanten keren terug naar je zaak.

 • Je verbetert de band met je klant 

Je klanten gaan je zaak een warmer hart toedragen na zo’n beloning, waardoor je de relaties met je klanten kan onderhouden en zelfs verbeteren. 

 • Je klant wil je iets teruggeven

Net als wanneer je een vriend een cadeau geeft voor zijn verjaardag wanneer hij er je eentje gaf voor de jouwe, hebben je klanten het gevoel dat ze iets moeten terugdoen wanneer ze een geschenkje van jou krijgen. En hoe kunnen ze dat beter dan door wat vaker een bezoekje te brengen aan je winkel? 

Waarom jij nooit verlies zal maken door een beloning te geven

Wanneer je een beloning uitdeelt, is daar voor jou natuurlijk altijd een kost aan verbonden. Deze kost zal echter altijd kleiner zijn dan wat je dankzij je beloning verdient. Je klanten zullen namelijk gemiddeld genomen de kost van hun geschenkje overschatten. Daarom zullen ze uiteindelijk meer spenderen in je winkel dan de waarde van je beloning en zal je nooit verlies maken door geschenkjes uit te delen.

Het belang van een juiste beloning

Door je geschenkje zal je klant je zaak een warm gevoel toedragen, maar dat gebeurt enkel wanneer je hem een juist geschenkje geeft en dat is niet zo makkelijk. Je klant moet je beloning namelijk als waardevol genoeg zien om voor te willen sparen, maar hij mag ook niet het gevoel krijgen dat je hem probeert om te kopen.

Een oplossing hiervoor zijn de beloningen die je klanten met Joyn kunnen verdienen. Met Joyn stel jij eenvoudig zelf een lijstje samen van beloningen. Je klanten kiezen hier dan zelf een beloning uit om voor te sparen, waardoor ze nooit ontevreden zullen zijn met hun verdiende geschenkje. Voor wat meer info over deze Joyn-beloningen kan je zeker een keertje het Joyn-helpcenter bezoeken.

Hoe kies je welke beloningen je klanten kunnen verdienen?

Een betekenisvolle beloning helpt om de relatie met je klanten te onderhouden en te versterken. Maar om betekenisvol te zijn, hoeft je beloning niet verschrikkelijk duur te zijn. Meer zelfs, wanneer je cadeautje te duur is, krijgen je klanten het gevoel dat je hen probeert om te kopen. Het draait dus niet om wat het cadeautje effectief waard is, maar wel over de waarde die je klanten eraan toeschrijven. Om het met een cliché te zeggen: het is het gebaar dat telt.

Tips voor een succesvol beloningssysteem

Er bestaan enkele vuistregels voor een succesvol systeem om je loyale klanten te belonen. Bekijk ze zeker en vast een keertje alvorens je er zelf mee aan de slag gaat: 

 • Je beloningen maken je spaarprogramma, niet omgekeerd

Er zijn veel spaarprogramma’s die enkel focussen op de punten die klanten sparen, maar niet op de beloningen die ze kunnen verdienen. Je klanten volgen je spaarprogramma pas wanneer je beloningen het de moeite waard maken, niet omgekeerd. Focus je dus eerst op de beloningen waarvoor je klanten kunnen sparen, niet op het puntenaantal dat daar nodig voor is.

 • Steek er wat tijd en moeite in. 

Spreek zeker een keertje met je vaste klanten over welke suggesties zij hebben voor beloningen. Deze klanten kennen je zaak namelijk het best en weten zeer goed welke beloningen de moeite waard zijn om voor te sparen. Ook kan je een survey houden onder al je klanten om een duidelijk overzicht te krijgen van welke beloningen zij liefst willen. Op die manier voelen je klanten zich al vanaf het begin betrokken.

 • Voeg er een persoonlijke toets aan toe

Het is altijd een goed idee om je klanten een product dat je zelf maakt cadeau te geven. Als bakker kan je cadeaubonnen toevoegen aan je lijstje van beloningen, maar zet er ook zeker croissants of een taartje bij. Zo’n beloning vindt je klant wat persoonlijker en dus ook betekenisvoller.

 • Maak geen advertentie van je beloning

Hoewel het enorm verleidelijk kan zijn, is het allesbehalve een goed idee is om promotiemateriaal toe te voegen aan je beloning. Zo maak je van je geschenkje namelijk een advertentie en valt al het persoonlijke weg. Je klant zal je marketingstunt doorhebben en je beloning niet op dezelfde manier appreciëren. 

 • Zorg voor een ruime variëteit aan beloningen

Op die manier vindt elke klant wel iets dat hij leuk vindt en zal ook elke klant gemotiveerd zijn je spaarprogramma te volgen. Zo maak je je beloningen voor al je klanten persoonlijker, waardoor ze er een grotere waarde aan zullen toeschrijven.  

 • Bouw je beloningen op

Start met een kleine beloning waar je klanten al na enkele aankopen voldoende punten voor hebben gespaard. Vanaf daar bouw je je beloningssysteem op tot een ultieme beloning die elke klant wel graag wil. Je nieuwe klanten gaan eerst sparen voor die kleine beloning. Wanneer ze die verdiend hebben, zal hen dat tevreden stellen en willen ze meteen al voor een nieuwe sparen. Wie weet zelfs voor die ultieme beloning, die je vaste klanten ook zeker en vast willen verdienen.

 • Wees niet bang om te veranderen

Merk je dat er naar bepaalde beloningen weinig of zelfs geen vraag is? Aarzel dan niet om je beloningssysteem een keertje te herzien. Zo blijft het ook voor je vaste klanten spannend. Let wel op: verwijder geen beloningen waar je klanten nog voor aan het sparen zijn. 

 • Focus niet op prijs, maar wel op plezier en spanning

Je beloningen moeten als betekenisvol genoeg worden gezien door je klanten om voor te willen sparen, maar daar hoeven ze niet duur voor te zijn. Zorg voor leuke of nieuwe geschenkjes voor je klanten. Dat zal hen zeker motiveren om te sparen voor je beloning en je winkel dus vaker te bezoeken.

Bronnen

Neeley, R. (2020). Should companies give gifts to customers and employees. Wise Marketer Staff. Geraadpleegd op: https://thewisemarketer.com/brand-loyalty/should-companies-give-gifts-to-customers-and-employees/

Merkle (2020). Loyalty Barometer Report. Geraadpleegd op: https://www.merkleinc.com/thought-leadership/white-papers/2020-loyalty-barometer-report

McMillen, J. (2021) Do your rewards rock? These 6 rules will tell. Wise Marketer Staff. Geraadpleegd op: https://thewisemarketer.com/loyalty-strategy/do-your-rewards-rock-these-6-rules-will-tell/

Wise Marketer Staff (2021). Why giving gifts to customers remains an important business practice. Geraadpleegd op: https://thewisemarketer.com/loyalty-strategy/why-giving-gifts-to-customers-remains-an-important-business-practice/

 

Dit vind je misschien ook interessant

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontdek als eerste al onze tips en tricks

Joyn gebruikt je gegevens zoals beschreven in de privacyverklaring.