Volgens cijfers van HighCo DATA bespaarden wij Belgen in 2016 samen maar liefst 121 miljoen euro dankzij kortingsbonnen. Dat is 17,5% meer dan het jaar voordien. De papieren kortingsbon is nog steeds zeer populair, maar zijn digitale tegenhanger, oftewel de ‘e-coupon’ raakt meer en meer in opmars. Desondanks die populariteit maken lokale handelaars veel te weinig gebruik van deze marketingtechniek, zo blijkt uit cijfers van Joyn.
Nergens anders in Europa zijn kortingsbonnen zo populair als in België. Gemiddeld wisselt elke Belg er jaarlijks 7 in, daarmee staan we meteen eerste op de Europese ranglijst. De Fransen komen op de tweede plaats met 5 bonnen per inwoner terwijl de Nederlanders helemaal geen coupons inwisselen. Maar ondanks dat kortingsbonnen hier zo populair zijn, springen weinig Belgische lokale handelaars mee op deze trein. Zo werd er het afgelopen jaar maar één coupon per handelaar gelanceerd.
Ook houden lokale handelaars nog vaak geen klantendata bij en sturen ze zelden e-mails naar hun klanten. Nochtans zien handelaars die een promotiemail uitsturen het aantal aankopen in hun winkel stijgen met zo’n 15%. Voegen ze daar nog een coupon aan toe, dan wordt dat zelfs 35%.
Ook de volgende cijfers bewijzen dat coupons in het huidige digitale tijdperk nog steeds werken, in België en daarbuiten.
In de VS gebruiken 79% van de consumenten coupons
Bij millennials is dit zelfs 93%, wat aantoont dat kortingsbonnen ook populair zijn bij jongeren. Dat blijkt uit een studie van de Amerikaanse marketinggigant Valassis. Coupons en kortingsbonnen zijn dus zeker geen randverschijnsel. Integendeel: consumenten maken er gretig gebruik van en laten hun aankoopbeslissingen leiden door de promoties en kortingsbonnen die ze tegenkomen.
Coupons verhogen de gemiddelde uitgaven van klanten
Bij 9 van de 10 klanten zorgen coupons ervoor dat ze meer spenderen in een winkel. Ook geven 65% van de klanten meer uit dan gepland wanneer ze een beloning kunnen verdienen met hun aankoop.
E-coupons worden steeds populairder
Het einde van papieren kortingsbonnen is nog niet in zicht, maar de digitale versie wordt wel alsmaar populairder. Zo hebben meer dan de helft van de consumenten ook een positiever gevoel bij handelaars waar coupons kunnen gescand worden met de smartphone.
Elk goed uitgekiend couponsysteem werkt vandaag de dag trouwens digitaal. Van de Xtra-kaart van Colruyt en de Gamma-kaart, tot de Joyn-kaart die je kan gebruiken bij duizenden lokale handelaars.
Digitale kortingsbonnen hebben dan ook alleen maar voordelen:
- Het is eenvoudiger voor de klant en voor jou
- Je weet als handelaar dankzij de unieke barcodes precies welke aanbiedingen bij welke klanten in de smaak vallen.
Een 35% hogere verkoopactiviteit na het uitsturen van een coupon
Joyn voerde een uitgebreid onderzoek naar het effect van couponcampagnes bij lokale handelaars. Zo vergeleken we de verkoopactiviteit in de maand na het uitsturen van een actie met de gemiddelde activiteit gedurende 3 maanden voor de actie. En wat blijkt? Wanneer handelaars een promotie via mail lanceren zonder coupon stijgt hun verkoopactiviteit met zo’n 15%. Voegen ze daar nog een coupon toe, dan stijgt de verkoop met zo’n 35%.
Ook eens uitproberen? Volg dan deze tips
Ondanks het grote succes van de kortingsbonnen zijn er in België maar weinig lokale handelaars die zich aan deze relatief eenvoudige marketingtechniek wagen. Wil jij wel meespringen op de coupontrein? Hieronder vind je alvast enkele tips die je verder kunnen helpen.
Kies een geschikte tool
Beslis welk doel je wil bereiken met je promotie
- Nieuwe klanten aantrekken?
- Je sales boosten?
- Je klantentrouw verbeteren?
- Een overstock wegwerken?
- Je klanten een gelukkige verjaardag wensen?
Werk de promotie uit
- Denk goed na over wie je klanten zijn en waarvoor ze graag terugkomen. Raak je er niet uit? Hou gerust een kleine rondvraag bij een paar trouwe klanten.
- Vraag je leveranciers of zij willen meewerken aan een coupon.
- Bepaal de geldigheidsduur van de coupon.
- Maak het persoonlijk. Wist je bijvoorbeeld dat 77% van de consumenten door een verjaardagscoupon vaker terugkomen naar je winkel?
Meten is weten
Bronnen
- Valassis, 2021. Customer Intel Report. Geraadpleegd op: https://valassis.com/consumer-intel-report/