Coupons werken nog steeds en hoe

Volgens cijfers van HighCo DATA bespaarden wij Belgen in 2016 samen maar liefst 121 miljoen euro dankzij kortingsbonnen. Dat is 17,5% meer dan het jaar voordien. De papieren kortingsbon is nog steeds zeer populair, maar zijn digitale tegenhanger, oftewel de ‘e-coupon’ raakt meer en meer in opmars. Desondanks die populariteit maken lokale handelaars veel te weinig gebruik van deze marketingtechniek, zo blijkt uit cijfers van Joyn.

Nergens anders in Europa zijn kortingsbonnen zo populair als in België. Gemiddeld wisselt elke Belg er jaarlijks 7 in, daarmee staan we meteen eerste op de Europese ranglijst. De Fransen komen op de tweede plaats met 5 bonnen per inwoner terwijl de Nederlanders helemaal geen coupons inwisselen. Maar ondanks dat kortingsbonnen hier zo populair zijn, springen weinig Belgische lokale handelaars mee op deze trein. Zo werd er het afgelopen jaar maar één coupon per handelaar gelanceerd.

Ook houden lokale handelaars nog vaak geen klantendata bij en sturen ze zelden e-mails naar hun klanten. Nochtans zien handelaars die een promotiemail uitsturen het aantal aankopen in hun winkel stijgen met zo’n 15%. Voegen ze daar nog een coupon aan toe, dan wordt dat zelfs 35%.

Ook de volgende cijfers bewijzen dat coupons in het huidige digitale tijdperk nog steeds werken, in België en daarbuiten.

In de VS gebruiken 79% van de consumenten coupons

Bij millennials is dit zelfs 93%, wat aantoont dat kortingsbonnen ook populair zijn bij jongeren. Dat blijkt uit een studie van de Amerikaanse marketinggigant Valassis. Coupons en kortingsbonnen zijn dus zeker geen randverschijnsel. Integendeel: consumenten maken er gretig gebruik van en laten hun aankoopbeslissingen leiden door de promoties en kortingsbonnen die ze tegenkomen.

Coupons verhogen de gemiddelde uitgaven van klanten

Bij 9 van de 10 klanten zorgen coupons ervoor dat ze meer spenderen in een winkel. Ook geven 65% van de klanten meer uit dan gepland wanneer ze een beloning kunnen verdienen met hun aankoop.

E-coupons worden steeds populairder

Het einde van papieren kortingsbonnen is nog niet in zicht, maar de digitale versie wordt wel alsmaar populairder. Zo hebben meer dan de helft van de consumenten ook een positiever gevoel bij handelaars waar coupons kunnen gescand worden met de smartphone.

Elk goed uitgekiend couponsysteem werkt vandaag de dag trouwens digitaal. Van de Xtra-kaart van Colruyt en de Gamma-kaart, tot de Joyn-kaart die je kan gebruiken bij duizenden lokale handelaars.

Digitale kortingsbonnen hebben dan ook alleen maar voordelen:

 • Het is eenvoudiger voor de klant en voor jou
 • Je weet als handelaar dankzij de unieke barcodes precies welke aanbiedingen bij welke klanten in de smaak vallen.
 

Een 35% hogere verkoopactiviteit na het uitsturen van een coupon

Joyn voerde een uitgebreid onderzoek naar het effect van couponcampagnes bij lokale handelaars. Zo vergeleken we de verkoopactiviteit in de maand na het uitsturen van een actie met de gemiddelde activiteit gedurende 3 maanden voor de actie. En wat blijkt? Wanneer handelaars een promotie via mail lanceren zonder coupon stijgt hun verkoopactiviteit met zo’n 15%. Voegen ze daar nog een coupon toe, dan stijgt de verkoop met zo’n 35%.

Ook eens uitproberen? Volg dan deze tips

Ondanks het grote succes van de kortingsbonnen zijn er in België maar weinig lokale handelaars die zich aan deze relatief eenvoudige marketingtechniek wagen. Wil jij wel meespringen op de coupontrein? Hieronder vind je alvast enkele tips die je verder kunnen helpen.

Kies een geschikte tool

Je kan nog steeds werken met papieren kortingsbonnen, maar misschien investeer je best in een digitale tool zoals Joyn om de boot van de digitalisering niet te missen. Die kleine investering haal je er in no time weer uit.
 

Beslis welk doel je wil bereiken met je promotie

Je kan coupons inzetten voor verschillende doelen. Wil je:
 • Nieuwe klanten aantrekken?
 • Je sales boosten?
 • Je klantentrouw verbeteren?
 • Een overstock wegwerken?
 • Je klanten een gelukkige verjaardag wensen?
 
Je couponcampagne zal er verschillend uitzien, afhankelijk van het doel dat je met je promotie voor ogen hebt. Het is dus een goed idee om op voorhand te bepalen met welk doel je je coupon verstuurt. Op die manier kan je jouw campagne aanpassen aan dat doel, om er zo het maximum uit te halen.
 

Werk de promotie uit

Om echt het maximum uit je promotiecampagne te halen, moet je deze op voorhand al tot in de puntjes uitwerken. Daarvoor de volgende tips:
 • Denk goed na over wie je klanten zijn en waarvoor ze graag terugkomen. Raak je er niet uit? Hou gerust een kleine rondvraag bij een paar trouwe klanten.
 • Vraag je leveranciers of zij willen meewerken aan een coupon.
 • Bepaal de geldigheidsduur van de coupon.
 • Maak het persoonlijk. Wist je bijvoorbeeld dat 77% van de consumenten door een verjaardagscoupon vaker terugkomen naar je winkel?
 

Meten is weten

Heb je je couponcampagne uitgestuurd? Volg deze dan nauwgezet op. Op die manier kan je nog enkele aanpassingen als dat nodig is en leer je uit je resultaten. Zo wordt je volgende campagne gegarandeerd een nog groter succes!

Bronnen

Dit vind je misschien ook interessant

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontdek als eerste al onze tips en tricks

Joyn gebruikt je gegevens zoals beschreven in de privacyverklaring.