Joyn en Bertrix: hand in hand de weg op naar ’Zero Waste’

Joyn en Bertrix

Op dinsdag 4 oktober 2022 vond de zesde editie van de tentoonstelling Smart City Wallonia plaats in Marche-en-Famenne. Bij deze gelegenheid beloonden de Smart Region Awards de innovatieve en digitale projecten van acht Waalse steden. De stad Bertrix won de hoofdprijs in de categorie ‘Omgeving en Duurzaamheid’. En daar speelde Joyn een heel belangrijke rol in!

Zero waste wordt beloond

Het project van de stad Bertrix betrof de lancering van een ‘Zero Waste’-webplatform. Het doel was om de milieuacties van burgers te koppelen aan het profiel van de lokale economie. Door het platform te gebruiken ontvingen burgers punten en digitale vouchers die ingewisseld konden worden bij lokale bedrijven. Enter: Joyn! Het initiatief werd enorm goed onthaald bij de inwoners. Zo goed zelfs dat er vandaag nog steeds nieuwe initiatieven uit voortkomen.

In 2 stappen naar duurzaamheid

Stap 1: Informeren

De stad Bertrix organiseerde samen met haar inwoners, de intercommunale IDELUX en het lokale onderwijs evenementen om iedereen op de hoogte te brengen van de voordelen van duurzaamheid. Zo werden er bijvoorbeeld ‘repair café’s’ georganiseerd waarbij inwoners toestellen konden laten herstellen in plaats van ze onmiddellijk weg te gooien.

De inwoners konden via een speciale website monitoren welke acties ze konden ondernemen om duurzamer te leven. Een doordachte quiz toonde aan waar je goed scoorde en hoe alles nog een tikkeltje beter kon. 

Stap 2: Belonen

Goed werk wordt beloond. 

Door de integratie met IDELUX was het mogelijk om een jaarlijkse analyse van de hoeveelheid huishoudelijk afval te maken. De inwoners die het best scoorden werden beloond met vouchers die ze in lokale winkels kunnen gebruiken voor hun (ecologische) aankopen. Elke maand stelden deelnemende lokale handelaars hun ‘rewards’ voor die de meest duurzame inwoners bij hen konden claimen.

In de eerste fase werden de vouchers zowel fysiek als digitaal verspreid. Om een eenvormigheid – en om naar nog minder afval te streven – werd er in de tweede fase beslist om over te schakelen naar digitale vouchers, met hulp van Joyn. Deze fase startte op 15 oktober 2023 en werd naadloos geïmplementeerd. 

De stad Bertrix werd zo de eerste stad in België die digitale vouchers combineerde met initiatieven die duurzaamheid promoten.

Het beste nieuws? De duurzame initiatieven blijven ondertussen binnenstromen.

Benieuwd hoe je samen met Joyn ook jouw stad of gemeente duurzaam kan maken?

Joyn werkte vanaf de start mee aan dit project en is dan ook verheugd om verder te kunnen werken aan initiatieven die de lokale gemeenschappen ondersteunen. Dankzij de digitale app, een community van meer dan 2 miljoen gebruikers en 5.000 handelaars zijn we ervan overtuigd dat we ook andere steden kunnen helpen bij het organiseren van duurzame initiatieven.

Wil jij deel uitmaken van deze win-winsituatie? Let’s talk. Boek hier je vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Dit vind je misschien ook interessant

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontdek als eerste al onze tips en tricks

Joyn gebruikt je gegevens zoals beschreven in de privacyverklaring.