Instagram tips & tricks voor handelaars

Instagram is uitgegroeid tot het favoriete sociale netwerk van velen. Als gevolg van de populariteit, is het ook een belangrijk marketingplatform geworden. Bovendien gebruiken mensen Instagram niet eenmalig, aangezien 60% van de actieve gebruikers de app dagelijks bezoekt.

Een slimme keuze dus om Instagram in te zetten voor je zaak. Je account is aangemaakt en je profiel is netjes ingevuld. Maar je ziet je aantal volgers niet echt groeien. Wat kan je doen en hoe krijg je meer volgers op Instagram? Hier leggen we kort uit wat je kan doen om je Instagram-account populairder te maken!

Ga de interactie aan met je ideale klanten

Hoe ziet jouw ideale klant eruit? Dat verschilt natuurlijk van zaak tot zaak, maar je ideale klanten vinden op Instagram is niet zo moeilijk. Zoek eens naar vergelijkbare zaken en bekijk hun volgers eens. Deze accounts zijn waarschijnlijk ook geïnteresseerd in wat jouw zaak te bieden heeft.

Bijvoorbeeld: je baadt een koffiebar uit en vindt andere koffiebars in jouw regio op Instagram. Neem eens een kijkje bij hun volgers. De kans is groot dat deze mensen ook geïnteresseerd zullen zijn in jouw koffiebar. Zorg dus dat je ze volgt! Zo kan je je volgers laten groeien én heb je een publiek waarmee je in contact wilt komen.

Uiteraard zullen niet alle mensen die je volgt je terugvolgen, maar gegarandeerd dat er sommigen zijn die dat wel zullen doen. Zo is er een goede kans dat ze met je in contact zullen komen als je de juiste content plaatst.

Vervolgens kan je interactie met deze mensen aangaan door hun foto’s te liken, commentaar op hun foto’s te geven en hen zelfs rechtstreekse berichten te sturen. Pas hier wel mee op! Als je teveel berichten stuurt of teveel opmerkingen schrijft, schaadt dat alleen maar je zaak en kunnen mensen zich aan je ergeren. Neem de tijd om een (h)echte band op te bouwen met je publiek, maar op een rustige manier en je inspanningen zullen uiteindelijk lonen.

Creëer content die je klanten aanspreekt

Je kent je doelpubliek, maar weet je ook wat voor soort content ervoor zorgt dat ze met je in contact komen? Zo niet, dan is het tijd om op onderzoek uit te gaan! Kijk nogmaals naar de accounts van je concullega’s en zoek uit welke foto’s daar de meeste likes & engagement krijgen. Maak geen kopie van wat je ziet, maar gebruik het als inspiratie als je je eigen posts maakt.

Als je toch niet zeker weet wat voor soort inhoud je op Instagram moet plaatsen, zijn hier een paar ideeën:

 • Behind the scenes
 • Selfies van jou en je werknemers
 • Nieuwste producten
 • Interieur van je winkel
 • Foto’s met tevreden klanten
 • Tips & tricks

Test en volg op! Probeer verschillende soorten foto’s en kijk wat de meeste likes & engagement oplevert. Daarna kan je jouw strategie aanpassen op basis van wat je klanten leuk vinden.

Weet wat Instagram is, en wat niet

Instagram is niet te vergelijken met andere sociale media platformen zoals LinkedIn. Instagram is veel luchtiger en informeler. Dat betekent geen saaie bio, niet al te veel jargon en geen te informatieve posts. Kies in plaats daarvan voor een luchtigere sfeer om je merk bekend te maken bij de mensen. Denk aan je ideale klant en maak je posts op een manier die hen volgens jou aanspreekt.

Wanneer post je best iets?

Je post best op momenten dat mensen je berichten lezen om zo het meeste te halen uit Instagram. Volgens Sprout Social zijn maandag tot en met vrijdag (van 11 uur tot 14 uur) de beste momenten om te posten op Instagram. De slechtste dag is zondag.

Dit is in theorie de beste momenten om te posten, maar het is belangrijk dat je zelf test welke berichten het goed doen op welk tijdstip en zo je eigen flow wat vindt.

Tip: Je kan Instagram-statistieken gebruiken om meer te weten te komen over de prestaties van je account:

 1. Ga naar je profiel.
 2. Klik op de rechterbovenhoek op  en ga naar Statistieken.
 3. Tik onder het gedeelte Overzicht op de statistieken of specifieke inhoud die je hebt gedeeld voor een gedetailleerdere specificatie.

Let op: Dit kan enkel met een bedrijfsaccount. Klik hier om te weten hoe je dit aanmaakt.

Nog andere tips

 
 • Plaats enkel foto’s met een hoge kwaliteit

Geen zorgen – je hebt geen professionele fotograaf of zelfs een goede camera nodig om dit voor elkaar te krijgen. Alles wat je nodig hebt, is je smartphone-camera en you’re good to go!

 • Post verhalen

Verhalen zijn iets heel belangrijk op Instagram en je post best elke dag iets op je verhaal. Dat klinkt als veel werk, maar dat is het zeker niet. Is er even niemand in je zaak of betrap je jezelf met op je smartphone te zitten? Dan is dit de perfecte gelegenheid om een verhaal te posten! Zo laat je weten dat je open bent en dat je klaar bent om mensen te ontvangen! Dit kan ook dienen als een reminder naar je klanten en zorgt ervoor dat je meer mensen over je vloer krijgt. Inspiratie nodig? Kijk dan zeker eens naar Joyn-gebruiker ‘SAPPIG.’ op Instagram, zij posten bijna dagelijks en is een goed schoolvoorbeeld van wat je best post op je verhaal.

 • Gebruik hashtags

Hashtags zorgen ervoor dat je post terechtkomt bij andere berichten die dezelfde hashtag hebben waar andere gebruikers op aan het zoeken zijn. Dit zorgt ervoor dat je meer visibiliteit hebt als je iets post. Als je hashtags gebruikt, bedenk dan op welke woorden je doelgroep zoekt die ook van toepassing zijn op jouw foto. Als je bijvoorbeeld een foto post over je koffiebar, kun je hashtags als #koffie en #koffietijd gebruiken.

Weet je niet goed welke hashtag je best gebruikt? Check dan zeker eens de tool Hashtagify om de beste hashtags voor jouw zaak te vinden. Wanneer je een hashtag intypt, krijg je andere suggesties die interessant kunnen zijn voor jou en je zaak. Experimenteer met verschillende hashtag-combinaties en kijk welke het beste werken. Zolang je hashtags relevant zijn voor de foto die je plaatst, zou het goed moeten werken!

Let op: overdrijf niet met je hashtags. Als je meer dan 15 hashtags toevoegt elke keer dat je een foto plaatst, kom je spammerig over, wat je zaak zal schaden. Probeer het bij 3 tot 5 hashtags per post te houden. Op die manier kun je genoeg hashtags gebruiken om de betrokkenheid te stimuleren, en zorgt ervoor dat je niet té wanhopig overkomt. Zorg ook zeker voor voldoende afwisseling in je hashtags, niets is zo ambetant om de hele tijd hetzelfde voorgeschoteld te krijgen.

 • Zorg voor een samenhangende feed

Om een sterk Instagram-account te creëren, heb je een samenhangende feed nodig. Idealiter houden je foto’s zich aan een vergelijkbaar kleurenschema. Zorg er ook voor dat je dezelfde filter en/of bewerkingsproces gebruikt voor elke foto die je plaatst.

Je zult ook consequent dezelfde soort content moeten delen – op die manier weet je publiek wat ze kunnen verwachten (en weten ze dat het iets zal zijn wat ze leuk vinden!). Zorg ervoor dat je de resultaten van je posts in de gaten houdt en pas je strategie aan op basis van welke soorten foto’s de meeste likes en reacties krijgen.

Conclusie

Een Instagram-pagina hebben is leuk, maar hard werk als je er iets mee wilt bereiken. Jezelf tonen via jouw pagina is belangrijk om nieuwe klanten aan te spreken en bestaande klanten een gevoel van familiariteit te geven. Het belangrijkste blijft dat je zelf moet achterhalen wat voor jou werkt en hoe je jouw klanten het beste stimuleert, want dat zal je op geen andere manier te weten komen. Dit zal met vallen en opstaan zijn, maar weet dat je na elke keer iets te posten meer weet over wat werkt en wat niet.

Nog één laatste tip: zorg ervoor dat je de laatste versie van Instagram gebruikt voordat je aan de slag gaat!

Veel succes!

Bronnen

Arens, E. (2021, May 10). The best times to post on social media in 2021. Sprout Social. https://sproutsocial.com/insights/best-times-to-post-on-social-media/

Blair, I. (2020, May 14). 8 tips on how to use Instagram for small businesses. BuildFire. https://buildfire.com/instagram-tips-small-businesses/

HubSpot. (n.d.). Instagram marketing: The ultimate guide. HubSpot | Inbound Marketing, Sales, and Service Software. https://www.hubspot.com/instagram-marketing?_conv_v=vi%3A1*sc%3A4*cs%3A1629356507*fs%3A1628841690*pv%3A4*seg
%3A%7B10031564.1%7D*exp%3A%7B%7D*ps%3A1629297538&_conv_s=si%3
A4*sh%3A1629356506631-0.09309358017027114*pv%3A1

iCulture. (2018, April 4). De Beste Instagram tips: Betere filters en hashtags, meer volgers en likes. https://www.iculture.nl/gids/instagram-tips/

Instagram. (2021). View account insights on Instagram. Instagram Help Center. https://help.instagram.com/1533933820244654

Instagram. (2021). Set up a business account on Instagram | Help center. Facebook – Log In or Sign Up. https://www.facebook.com/help/instagram/502981923235522

Dit vind je misschien ook interessant

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontdek als eerste al onze tips en tricks

Joyn gebruikt je gegevens zoals beschreven in de privacyverklaring.