Hoe klantentrouw creëren?

Hoe klantentrouw creëren

Hoe klantentrouw creëren? Wel, klant is koning. Een oud gezegde, maar nog steeds heel relevant! Klanten zijn essentieel voor een succesvolle zaak. Sterker nog: klanten die regelmatig terugkomen zijn nog belangrijker, want je kan niet zonder. Daarom is klantenbinding uitermate belangrijk voor jouw zaak. Lees hieronder waarom wij zoveel belang hechten aan een vast klantenbestand en hoe het voordelig kan zijn voor jouw zaak.

Allereerst – wat is klantentrouw?

Klantentrouw wil zeggen dat je klant regelmatig terugkomt naar jouw winkel en jou verkiest boven gelijkaardige zaken die hetzelfde verkopen en/of dezelfde dienst aanbieden. 

Enkel klanten die tevreden zijn komen terug

Klantentrouw zorgt enerzijds voor een band tussen klant en zaak, anderzijds stimuleert trouw de verkoop, wat een groot voordeel is voor een handelaar. Laten we wat meer leren over klantentrouw, met als doel het belang ervan in de wereld van de lokale handelaars te begrijpen en waarom je naar ultieme klantentrouw moet streven.

Is klantentrouw zo belangrijk?

Kort antwoord: ja, zeker en vast! Trouwe klanten zijn zeer belangrijk voor elke zaak of winkel. Onderzoek toont aan dat een bedrijf dat slechts 5% van zijn klanten kan behouden, de winst ziet stijgen tussen 25 en 125%!

Er is nog heel veel informatie te vinden over klantentrouw, maar hier zijn alvast 5 belangrijke redenen waarom je in je klanten moet investeren en proberen zoveel mogelijk loyale klanten te hebben:

  1. Loyale klanten kopen meer dan normale klanten
  2. Als klanten trouw zijn aan jouw zaak, waardoor ze enkel bij jou komen shoppen, versterk je jouw positie op de markt
  3. Het kost je een pak minder om klanten aan te werven en ze om te zetten in loyale klanten t.o.v. elke keer nieuwe klanten binnen te halen
  4. Loyale klanten zullen niet snel geneigd zijn om over te stappen naar de competitie, waardoor jij je geen zorgen hoeft te maken dat je klanten zal verliezen
  5. Dit is waarschijnlijk de beste reden om loyale klanten te hebben: ze gaan anderen stimuleren ook eens langs te komen bij je zaak. Dit wordt ook ‘Word Of Mouth’ genoemd, iets dat zeer waardevol is voor elk bedrijf

 

Hoe wordt een klant loyaal?

We hebben gezien dat loyale klanten hebben een goede zaak is. Maar hoe stimuleer je nu klanten om terug te keren naar jouw winkel? Sommige dingen zijn vanzelfsprekend en onmisbaar, zoals de productkwaliteit en de service die je aanbiedt. Een geweldig product en uitstekende service gaan uiteraard veel bijdragen aan klantloyaliteit. Een derde aspect om loyale klanten te werven is prijs, iets dat belangrijk kan zijn voor prijsgevoelige consumenten. Baseer je prijs dus goed op wat de markt op dat moment aanbiedt. Hoe lager de prijs, hoe lager de drempel om eens langs te gaan bij die handelaar. Onthoud wel: prijs is zeker niet alles! Zoals we al eerder zagen zijn kwaliteit en service zeker even belangrijk of in sommige gevallen belangrijker.

Product, service en prijs zijn vanzelfsprekend, maar is dat alles wat ervoor zorgt dat een klant loyaal wordt? Wat is iets waar vaak wordt overgekeken en hoe kan je zorgen voor nog meer trouwe klanten? Uit verschillende onderzoeken blijkt dat het uitreiken van beloningen via een loyaliteitsprogramma een positief effect heeft op de loyaliteit van klanten.

Hoe werkt zo’n loyaliteitsprogramma?

Een loyaliteitsprogramma tracht de klantenloyaliteit op te bouwen door herhalingsaankopen te stimuleren met speciale aanbiedingen, kortingen of extraatjes. Dit is vaak gedaan op basis van een puntensysteem. Door je klanten een soort beloning te geven, geef je ze een goed gevoel over hun aankoop en motiveer je ze om terug te blijven komen naar je winkel.

Loyaliteitsprogramma’s helpen je klanten zich goed en gewaardeerd te voelen, terwijl ze ook waardevolle klantgegevens achterlaten die je kunt gebruiken om later promoties uit te sturen en dus zo je klantervaring te verbeteren.

Deze programma’s kunnen je resultaten op korte termijn verbeteren, maar weet dat deze technieken veel worden gebruikt, dus dit alleen zal er niet voor zorgen dat je een betekenisvolle relatie met je klanten zal opbouwen. Zoals we al eerder aanhaalden, moet je er ook naar streven je klanten goede producten en diensten aan te bieden tegen een eerlijke prijs. Dit gecombineerd met een effectief loyaliteitsprogramma kan je helpen om terugkerende klanten te veranderen in loyale klanten. Klinkt goed, niet?

Je kan zelf overwegen om jouw persoonlijk loyaliteitsprogramma op te zetten met Joyn. Check welke programma’s wij aanbieden voor de lokale handelaar via deze pagina. Je kan ons ook altijd mailen of ons bellen op het nummer +32 2 302 73 82 moest je vragen hebben.

Conclusie

Klanten hebben is belangrijk, maar loyale klanten hebben is belangrijker. Terugkerende klanten vormen de sleutel om een succesverhaal te maken van jouw bedrijf. Product, service en prijs zijn essentieel om terugkerende klanten te krijgen, maar een loyaliteitsprogramma zorgt ervoor dat ze ook loyaal staan tegenover jou en je zaak.

Benieuwd hoe Joyn jou hiermee kan helpen? Boek vandaag nog je gratis demo.

Bronnen

Customer Think. (2013, April 9). ClickFox Survey Reveals Apple Leads in Customer Loyalty Second Year in a Row. https://customerthink.com/clickfox_survey_reveals_apple_leads_in_customer_
loyalty_second_year_in_a_row/

Griffin J. & Herres R. (2002). Customer Loyalty: How to Earn It, How to Keep It, New and Revised Edition. Geraadpleegd op: http://videoplus.vo.llnwd.net/o23/digitalsuccess/SUCCESS%20Book%20
Summaries/2010%20May%20SBS/CustomerLoyaltySummary.pdf

LoyaltyFacts. (2018, February 15). Hoe Worden klanten loyale klanten? – Loyaltyfacts. Loyaltyfacts. https://www.loyaltyfacts.nl/marktcijfers/hoe-worden-klanten-loyale-klanten/

Olson, S. (2020, April 17). Build customer loyalty: 7 examples, tips, & strategies. Zendesk. https://www.zendesk.nl/blog/build-customer-loyalty/

Reichheld, F. F. & Sasser, W. E. (1990). Zero defections: Quality comes to services. Harvard business review, 68(5), 105-111

Dit vind je misschien ook interessant

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontdek als eerste al onze tips en tricks

Joyn gebruikt je gegevens zoals beschreven in de privacyverklaring.