De “win-back”-campagne: uit het oog, maar niet uit het klantenbestand

Joyn Win Back

Een “win-back”-campagne is een strategie die winkeliers en ondernemers gebruiken om klanten die een tijdje niet hebben gekocht of geïnteresseerd zijn geweest, weer terug te winnen. Het belang van zo’n campagne ligt in het feit dat het behouden van bestaande klanten vaak kosteneffectiever is dan het werven van nieuwe klanten. Bovendien kunnen terugkerende klanten een hogere levenslange waarde (Life Time Value) hebben.

 

Waarom zou ook jij een “win-back”-campagne moeten opzetten?

 • Kostenbesparing: het kost meer om nieuwe klanten te werven dan om bestaande klanten te behouden.
 • Verhoogde klantloyaliteit: klanten die terugkomen na een “win-back”-campagne zijn vaak trouwer.
 • Feedback: je leert waarom klanten weggingen, wat kan helpen om je producten of diensten te verbeteren.

 

Hoe zet je een “win-back”-campagne op?

 • Identificeer de ‘verloren’ klanten: gebruik je verkoopgegevens om klanten te identificeren die al een tijdje niets hebben gekocht.
 • Analyseer de redenen van vertrek: probeer te begrijpen waarom deze klanten gestopt zijn met kopen. Was het vanwege de prijs, kwaliteit, klantenservice, of iets anders?
 • Ontwerp gepersonaliseerde berichten: stuur e-mails of berichten die specifiek gericht zijn op de behoeften en eerdere ervaringen van de verloren klanten. Toon dat je hun behoeften begrijpt en bereid bent deze te vervullen.
 • Bied iets speciaals aan: dit kan een korting zijn, een exclusief aanbod, of zelfs een kleine gratis gift om hen te laten zien dat ze gewaardeerd worden.
 • Volg op en evalueer: houd bij hoeveel klanten terugkeren door de campagne en evalueer wat werkte en wat niet.
 • Consistentie en geduld: “win-back”-campagnes zijn vaak geen onmiddellijk succes. Het is belangrijk om consistent te zijn in je inspanningen en geduld te hebben.
 • Gebruik meerdere kanalen: combineer e-mail, sociale media, direct mail en zelfs telefoontjes om je boodschap over te brengen.
 • Feedback verzamelen: vraag de klanten die terugkeren wat hen heeft overgehaald. Gebruik deze informatie om toekomstige campagnes te verbeteren.

 

Een succesvolle “win-back”-campagne vereist een goede planning, begrip van je klanten, en een bereidheid om te leren en aan te passen. Met de juiste benadering kun je niet alleen verloren klanten terugwinnen, maar ook waardevolle inzichten verkrijgen die je hele bedrijf kunnen verbeteren.

Gelukkig kan je met Joyn je “win-back”-campagnes automatiseren. Zo kan je eenvoudig je klanten een mail sturen die bijvoorbeeld al drie maanden geen aankoop meer hebben gedaan. Zo verminder je de kans dat je ‘verdwaalde’ klant een ‘verloren’ klant wordt.

 

Wil je meer informatie over “win-back”-campagnes en hoe je Joyn kan inzetten voor meer omzet? Contacteer ons en wij adviseren jou met veel plezier!
Dit vind je misschien ook interessant

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontdek als eerste al onze tips en tricks

Joyn gebruikt je gegevens zoals beschreven in de privacyverklaring.