Gebruik jij ook wel eens een verkeerde emoji?

emoji

Gebruik jij ook wel eens een verkeerde emoji?

Het gebruik van emoji’s is tegenwoordig zo ingeburgerd, dat het een normaal onderdeel is van onze online gesprekken. Ook oma en opa verrassen niemand nog als ze hun WhatsApp-berichtje afsluiten met een hartje of een smiley. Emoji’s maken het voor de andere persoon makkelijk om te weten of jij nu een grapje maakt of doodserieus bent. Een meer dan handig hulpmiddeltje want een droge tekst kan wel eens tot misverstanden leiden.

Wat velen niet weten is dat emoji’s hun oorsprong kennen in Japan. Hoewel ze oorspronkelijk alleen daar beschikbaar waren, zijn talloze emoji-tekens sinds 2010 opgenomen in Unicode, waardoor ze ook wereldwijd op onder andere smartphones te gebruiken zijn. In het Japans betekent ‘emoji’ trouwens letterlijk ‘afbeelding + karakter, schriftteken’.

Apple en Google

Oorspronkelijk kon je dus geen emoji’s vinden op de producten van Apple en Google. Omdat ze hun producten ook succesvol in de Aziatische markt wilden plaatsen, introduceerden deze tech-giganten wereldwijd de ‘emoji’s’. Deze werden op korte tijd zo populair dat ze op iets meer dan tien jaar tijd onmisbaar werden. Ze zijn in onze communicatie zo vanzelfsprekend dat we er eigenlijk niet bij stil staan dat we ze gebruiken. Maar gaan we zo niet terug naar de tijd dat de Egyptenaren met hiërogliefen communiceerden? 🤪

Verwarring

Ondanks dat emoji’s net worden gebruikt om korte berichten duidelijker maken, kunnen ze in een aantal gevallen (en dat zijn er meer dan je denkt), toch tot verwarring leiden. Want niet iedereen geeft dezelfde betekenis aan bepaalde emoji’s. Lees je even mee?

1.De gevouwen handen: De emoji lijkt op biddende handen. De effectieve betekenis is ‘alsjeblieft’ of ‘bedankt’ in de Japanse cultuur. Deze emoji gebruik je dus best in deze context:

gevouwen handen emoji

2. Een persoon met de hand omhoog: Dit lijkt op een brutale houding en ikzelf ben ook wel schuldig aan de misinterpretatie, maar de effectieve betekenis heeft hier totaal niets mee te maken. Deze emoji stelt een medewerker van een informatiedesk voor. Hier even een voorbeeld: 

emoji medewerker informatiebalie

3. Emoji met tong: Nee hoor, het is geen emoji die zijn tong uitsteekt, of alleszins is dat niet de echte betekenis. Met deze emoji laat je namelijk zien dat je het eten lekker vond en genoten hebt van je maaltijd. Oh, hoe mis waren wij. 

emoji tong lekker

4. Sluwe glimlach: Deze emoji wordt vooral gebruikt als flirterige emoji op Tinder of eender welke datingsite. Maar dat is niet het enige waarvoor we hem gebruiken. Een sluwe streek of net een arrogante grijns? De enige juiste manier om deze emoji te gebruiken is enkel als sluwe glimlach. Geeft meteen een andere betekenis aan enkele berichten…

sluwe glimlach emoji

5. De poop-emoji: Ja, het lijkt erop, maar eigenlijk koos Apple en Google dit als emoji voor een soft-serve ijsje met een leuk gezicht. Onsmakelijk?

emoji ijsje

Bonus: wist je dat…

  • De meest gebruikte emoji 😂 is. Op emojitracker.com kan je in realtime zien hoe vaak verschillende emoji op Twitter gebruikt zijn.
  • World Emoji Day op 17 juli is. Daarom is er op deze emoji 📅 het cijfer 17 te zien.
  • Als iemand een emoji gebruikt die niet wordt herkend door jouw device, jij een wit vierkantje krijgt te zien. Dit vierkantje heet een ‘tofu’.
  • Emoji’s vooral worden gebruikt om positieve emoties te uiten.

Dit vind je misschien ook interessant