Ontdek Bertrix’s zero waste project

Joyn werkt mee aan het ‘Zero Waste’-project in Bertrix

Op 15 september lanceerde de gemeente Bertrix een innovatief ‘Zero Waste’ platform. Het helpt inwoners hun afvalverbruik te minimaliseren en tegelijk de lokale economie te stimuleren. Een echt ‘circulair’ project waar we met Joyn maar al te graag aan meehelpen.

Een innoverend project dat echt het verschil maakt

Je leest het bijna elke dag: we moeten minder verspillen, op onze consumptie letten, minder energie verbruiken,… Maar helaas is het niet steeds even eenvoudig om woorden in daden om te zetten. In Bertrix namen ze daarom de uitdaging aan om hun inwoners te activeren aan de hand van praktische tips en handige adviezen.

Hoe is het project ontstaan?

Het project startte reeds in 2019. Bertrix nam deel aan een oproep om in te schrijven voor het ‘Smart Region’-project. Doelstelling was om de transitie naar een ‘Slim Wallonië’ kracht bij te zetten. Met hun project ‘Zero Waste’ wonnen ze de ‘Smart Commune Award’ en kregen ze zo de financiering om het project uit te werken. Samen met Idélux en Joyn gingen ze aan de slag om het geheel tastbaar te maken.

Van theorie naar praktijk: het Zero Waste-platform

Elke afvalcontainer in de gemeente Bertrix is voorzien van een chipnummer. Om hun afval te helpen verminderen kunnen de inwoners op de website ten rade gaan voor tal van tips. Ze leren er om zuiniger te leven en om hun consumptie te verminderen. Aan de hand van enkele leuke quizvragen kom je te weten of je wel goed bezig bent. Maandelijks kan je dan online zelf checken of je ‘afvalberg’ kleiner wordt. 

Tegelijk worden er evenementen georganiseerd. Woon je ze bij, dan krijg je extra punten.

Zijn je inspanningen goed genoeg? Dan spaar je automatisch punten die worden omgezet in ‘vouchers’. Met deze bonnen kunnen de ‘goede leerlingen’ terecht bij de lokale handelaars om ze in te wisselen. Maar het platform voorziet ook andere verrassingen om de deelnemers zo actief mogelijk te houden. 

Hoe ziet het ‘Zero Waste’-platform eruit?

Als inwoner en deelnemer van Bertrix kan je er terecht voor:

  • Een overzicht van het afvalverbruik en de gespaarde punten. Elke keer dat ze deelnemen aan een evenement, verdienen de inwoners punten die ze kunnen inwisselen voor leuke beloningen bij hun favoriete handelaars in Bertrix.
  • Een ‘Test je kennis’-pagina die een Zero Waste-leerruimte is. Deelnemers en scholen kunnen er hun opgedane kennis testen en tal van tips en trucs ontdekken. 
  • Een lijst van alle toekomstige ‘Zero Waste’-afvalevenementen. Denk aan een ‘reparatiecafé’, afvalarme werkplaatsen, een gezamenlijke ‘voorjaarsschoonmaak’… Ze vinden er alle evenementen die hen ertoe aanzetten om Bertrix duurzamer te maken.
  • Een pagina waar ze alle beschikbare beloningen vinden. Hier kunnen ze ook de ‘vouchers’ opnemen waar ze voor spaarden.
  • Een pagina waar de inwoners zelf ‘Zero Waste’-evenementen kunnen voorstellen of organiseren.

Wil je meer informatie over het ‘Zero Waste’-project of denk je dat dit ook voor jou stad of gemeente kan werken? Contacteer ons via marketing@joyn.eu

 

Dit vind je misschien ook interessant