De Kerstman koopt lokaal

De Kerstman koopt lokaal

December is traditioneel de maand waarop we onze kennissen, familieleden en collega’s een cadeautje geven. We plaatsen ze liefst een tijdje op voorhand onder de rijkelijk versierde kerstboom en openen ze bij voorkeur wanneer iedereen aanwezig is. Maar waarom geven we elkaar eigenlijk cadeaus?

Velen onder jullie denken uiteraard onmiddellijk aan de drie koningen uit het oosten,Melchior, Caspar en Balthasar die Jezus, vlak na zijn geboorte, mirre, goud en wierook schonken. Maar eigenlijk gaat de traditie van cadeautjes geven veel verder dan dit verhaal. Al eeuwen voordat Jezus werd geboren, vierden de Romeinen de Saturnalia. Dit feest ter ere van de God Saturnus en om het einde van het landbouwseizoen te vieren, duurde oorspronkelijk één dag en vond plaats op 17 december. In de loop van tijd groeide het uit tot een feest dat een hele week in beslag nam… tot 25 december!

Pas in de vierde eeuw zou paus Julius een einde maken aan de Saturnalia door er een christelijk feest van te maken. De Bijbel zegt niets over de dag waarop Jezus geboren werd en daarom besloot hij dat zijn verjaardag voortaan op 25 december, de belangrijkste dag van de Saturnalia, gevierd zou worden. Het heidense feest kon zo moeiteloos verdergaan als een christelijk feest.

Ben jij een vroege vogel of een deadliner?

Wist je trouwens dat 60% van de mensen hun cadeautjes pas een week voor Kerstmis koopt? Waarom de meerderheid dat zo laat doet is niet helemaal duidelijk, maar we geloven dat dit uiteraard heel wat extra stress met zich meebrengt. Voor alle duidelijkheid: ook bij Joyn hebben we enkele mensen aan boord die pas een dag voor Kerstmis hun shoppinglijst vervolledigen…

De vroege vogels zijn meer gestructureerd. Zij weten meestal al begin november wat ze voor wie zullen kopen. Zo kunnen ze hun budget beter spreiden, kijken waar ze het voordeligst hun slag kunnen slaan en ontlopen ze lange wachtrijen. Kan je hen ongelijk geven?

Hoeveel moet je uitgeven?

Hoe het in Europa zit vonden we niet dadelijk terug, maar in Amerika spendeerden ze in 2020 maar liefst €755 per persoon aan kerstcadeau’s. Goed om weten: hiervan ging €110 naar de partner. Nu weet je onmiddellijk hoeveel je mag uitgeven aan het cadeautje voor je geliefde. 

Ook belangrijk om weten is dat 66% van de ondervraagden bereid was om meer te betalen voor duurzame producten. En ja hoor, de keuze voor duurzame geschenken is meer dan een trend. De jonge generatie neemt hier resoluut de voortrekkersrol in.

Waarom is de keuze voor lokaal altijd de beste oplossing?

Nu we het toch over duurzaam hebben: de meest duurzame oplossing om al je kerstaankopen te doen is door bij je lokale winkeliers te shoppen. De redenen?

  • Het is beter voor het milieu en je verkleint je ecologische voetafdruk
  • Het is gewoonweg handig. De winkels liggen in jouw buurt. Dus waarom verder zoeken?
  • Je bent zeker van je cadeautjes. De transportdiensten zijn tijdens de eindejaarsperiode overbelast en de kans dat er iets misloopt is niet onbestaande. Niets zo frustrerend als je pakje pas daags na het feest toekomt
  • Je geeft de lokale handel een duwtje in de rug. Het ondersteunt de bredere lokale economie en gemeenschap. Het is een uitstekende zaak om te zien hoe nieuwe bedrijven zich blijven openen en de buurt doen openbloeien
  • Het creëert nieuwe jobs. Lokale bedrijven bieden vaak een groot aantal banen aan de lokale gemeenschap en kunnen soms iemands eerste werkplek zijn om hun carrière een vliegende start te geven. Naarmate het bedrijf groeit, groeien ook de werkgelegenheid en de lokale economie. 
  • Je vindt er sneller originele producten. Kleinere winkels kunnen zich sneller specialiseren en bieden daarom ook vaker zaken aan die je nergens anders kan vinden.
  • Je doet meer doordachte aankopen. Het is heel gemakkelijk om impulsief producten te kopen. Een van de vele voordelen van lokaal winkelen is dat het je bewuster maakt van je aankopen.

Sarina, lokale koopjesjager bij Joyn

Dit vind je misschien ook interessant