Autovrije winkelstraten in België: onze aanraders

Word Joyn Ambassadeur

Ons landje bruist van leuke winkelstraten. Maar soms zien we ze wel over het hoofd omdat we ze vergeten of omdat ze misschien iets te ver van ons zijn verwijderd. Daarom gingen wij op wandelpad en delen wij graag met jullie onze Belgische top 5.

Het oudste winkel- en wandelpad van België

De oudste voetgangersstraat, daterend uit 1965, ligt in Luik! In het centrum van de stad, met een diameter van 6 km, kan je maar liefst doorheen zestig karaktervolle straten kuieren. Daarmee is het tegelijk het grootste winkelgebied van Wallonië. n nog meer goed nieuws: het aanbod zal de komende jaren nóg worden uitgebreid. Benieuwd naar de bekende ‘Luikse bouletten’ en de 600 lokale handelaars die het shoppen extra aangenaam maken? Ontdek dan hier waar je ter plaatse makkelijk kan parkeren.

 
Piétonnier Gand

Het grootste voetgangerscentrum

voetgangerscentrum Bruxelles

 

 

 

 

Een klassieker: het Brusselse voetgangerscentrum is veruit het meest bezochte in België. Niet alleen heeft het een immens aanbod aan winkels, maar het is ook een echte toeristische attractie voor binnen- en buitenlanders. Groene ruimtes, fonteintjes, architecturale hoogstandjes … je vindt er alles om er een onvergetelijke dag van te maken. De Nieuwstraat is allicht het meest geliefd, maar vergeet zeker niet de zijstraten en marktpleinen te ontdekken waar lokale handelaars je met open armen verwelkomen.

Het meest gastronomische voetgangerscentrum

 

We verplaatsen ons naar Vlaanderen en pauzeren in Gent. Trendy, hip, mooi en een onmiskenbare rijke geschiedenis.  Slenteren door de vele mooie straatjes is de beste manier om leuke lokale winkeltjes te ontdekken, maar bovenal is het een unieke kans om de Belgische gastronomie te proeven!  Ben je een fan van zoetigheid? Dan krijg je hier de uitgelezen kans om cuberdons, speculaas, wafels of zelfs Belgische chocolade te proeven. Gent claimt trouwens  ook de Europese veggie-hoofdstad te zijn. Aan jullie om dat te bevestigen! Op zoek naar extra ‘prikkels’? De beroemde Gentse mosterd wordt gemaakt en verkocht op de Groentenmarkt midden Gent. In het originele winkeldecor uit de late jaren 1860 worden hier dagelijks tal van mosterdpotjes vers afgevuld.

 
voetgangerscentrum Gent

De beste voetgangersplaats om te ontspannen

 

 

Waar vind je een betere plek om te ontspannen dan in Spa? Wist je dat het stadscentrum meerdere voetgangersstraten heeft met allerlei leuke winkeltjes? Je ontdekt er bijna 300 handelaars gelegen in een echt authentiek en historisch kader. Sprankelende bronnen, mooie paviljoenen omringd door tuinen, thermale baden, pittoreske parken en vintage hotels die vragen om hun geheimen op te biechten … genoeg om één of meerdere dagen in alle rust door te brengen. Zalig, toch? 

De meest gevarieerde voetgangersroute 


Wil je graag kennis maken met gepassioneerde lokale ambachtslieden? Vergeet dan zeker geen halt te houden in Brugge, soms wel het ‘Venetië van het Noorden’ genoemd. Niet omwille van de kanaaltjes, maar wel omdat ze in de 15de eeuw de grootste handelsconcurrent waren van het Italiaanse Venetië. Kunstgalerijen, antiekwinkels, speciaalzaken … Brugge is een van die steden waar je steeds verrassende adresjes en originele producten vindt. De combinatie van de vermaarde begijnhoven, de reien en schilderachtige straatjes maakt dat een dagje shoppen in Brugge er net iets anders uitziet dan in de overige stadscentra.

Piétonnier Gand