5 Tips voor betere aankoop en consumptie

Elk schooljaar maken we goede voornemens. Wat als we dit jaar ons verbruik proberen te verminderen of naar zero waste gaan? Het is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee! Om ons te helpen de goede kleine gebaren van het dagelijks leven beter te begrijpen, deden we een beroep op Benjamin van ‘Robuust! De Zero Waste Shop’. Hier zijn onze 5 tips om beter te consumeren.

5 conseils pour mieux acheter et consommer
5 conseils pour mieux acheter et consommer

1. Individueel kopen en minder verspillen

Bij grote retailers heb je niet altijd de mogelijkheid om de gewenste hoeveelheden in te kopen. Alles is al verpakt in trays of plastic en hoewel dit praktisch is, leidt het vaak tot verspilling. Denk aan die 500 gr. noten die je kocht om deze heerlijke brownies te maken. Je had echter maar 300 gr. nodig… De andere 200 gr. stop je onderin de kast, om deze vervolgens na enkele maanden weg te gooien.

Benjamins advies? Weet hoeveel je nodig hebt van een bepaald product. Heb je toch teveel gekocht? Dan weet je dit voor de volgende keer en kan je het juiste verpakkingsformaat voorzien.

2. Gebruik afvalvrije containers

Het komt steeds meer voor en des te beter! Geen vervelende plastics meer om je groenten te vervoeren! Tegenwoordig bestaan er tientallen alternatieven en het is aan jou om ze goed te gebruiken. Niet alleen voor je groenten en fruit, maar voor al uw aankopen! Je kan bijvoorbeeld jouw eigen bakje meenemen naar de broodjeszaak of de slagerij. Koop een recyclebare broodzak voor de bakkerij. Natuurlijk zie je een duidelijk verschil als het gaat om het wegen van je afval.

Benjamins advies?  Begin in je badkamer. Is je flesje shampoo leeg? Laat het vullen met nieuwe shampoo of gebruik het voor een ander product. Glazen bokalen of flessen kan je opnieuw gebruiken. Indien je zelf geen doosje ter beschikking hebt, kan je heel goedkoop een container kopen bij Ikea of Action. In de meeste zero waste winkels kan je zelf ook verpakking kopen. Het hoeft dus niet moeilijk te zijn!

5 conseils pour mieux acheter et consommer

3. Koop slim  

Soms kan één product tientallen vervangen. Neem bijvoorbeeld zuiveringszout, de bondgenoot van het huishouden waar we bijna alles mee kunnen. Deodorant, wasverzachter, schuurpoeder, antikalk of schimmeldodend middel, het kan alles! Het kan zelfs je tandpasta of shampoo vervangen. Win-win, toch? Het is zuinig en het bespaart je tijd en geld. 

Benjamins advies? Vele producenten kunnen voor verschillende dingen dienen. Denk maar aan baking soda of Dr. Bronner zeep. Deze zeep is een all-in-one zeep en afhankelijk van wat je toevoegt, is het doel van de zeep anders. Heb je zelf geen idee wat je ermee kan maken? Op het etiket vind je alvast enkele tips om je op weg te helpen, maar ook het internet is een top bron.  

4. Koop lokaal 

Koop lokaal en seizoensgebonden! Door lokaal te kopen, weet je niet alleen zeker wat je eet, maar steun je ook de lokale handelaars. Door rechtstreeks bij hen of bij een lokale winkel te kopen, laat je hen lokaal produceren. 

Benjamins advies? Zoek naar lokale boeren in je buurt of kweek je eigen groetjes en kruiden in je tuin. 

5 conseils pour mieux acheter et consommer
5 conseils pour mieux acheter et consommer

5. Leer het zelf te doen 

Via video’s of tutorials kan je ontzettend veel zelf leren! Zo kan je zelf cosmetica- of huishoudproducten maken. Het doel? Ontdekken wat de ingrediënten zijn van alledaagse producten, beter leren consumeren en vaak bespaart het je ook veel.

Benjamins advies? Je vindt talloze DIY-filmpjes op Youtube, maar vergeet ook Pinterest niet. Bovendien zijn er tegenwoordig ook leuke podcasts die je kan beluisteren. Gebruik de juiste zoekwoorden en je ontdekt ongetwijfeld een schat aan waarde!

Waar kan je Benjamin van «Robuust !The zero waste shop» vinden?

Reyndersstraat 2,
2000 Antweren

Meer info over Robuust ! The zero waste shop vind je hier.

info@robuust.me
+32 493 11 19 51