7 tuintrends in 2022

tuintrends 2022 tropische tuin

7 tuintrends in 2022

 

‘Blij worden!’, dat is het tuin-thema in 2022. In deze blog geven we jou wat inspiratie en een kijk op de trends. Ben je iemand met ‘groene vingers’ en heb je tuinplannen? Dan is dit zeker iets voor jou!

 

1. Een tropische tuin

tropische tuin water

Tropische planten voeren je mee naar verre landen, droombestemmingen en mysterieuze geuren. Een heus vakantiegevoel in eigen tuin dus… Kwekerijen merkten de laatste tijd een groei aan populariteit. Misschien steekt ons ‘reistekort’ door de pandemie daar ook wel iets voor tussen…

Uiteraard is water een onontbeerlijk onderdeel van elke tropische tuin. Een tropisch woud zou ook niet bestaan zonder water. Denk dus maar aan een grote vijver met een waterval of een fonteintje tussen een rotspartij. Is er veel lawaai in de buurt en wens je deze te maskeren? Overweeg dan om een waterpartij met stromend water te installeren. Het stromend water werkt ook vaak kalmerend. Perfect na een drukke werkdag!

Tropische planten bezitten overwegend een ‘warm’ kleurenpallet. Hou hier dus rekening mee en pas desnoods je meubilair of tuinornamenten aan. Je kan zelfs je bloembakken schilderen om ze bij elkaar te laten passen. 

Ben je zot van vlinders? Goed nieuws want onze fladderende vriendjes zijn verzot op tropische planten! Een goede tip: groepeer planten die de vlinders leuk vinden in één gebied. Zo trek je meer bestuivers aan.

 

2. Binnen is het nieuwe buiten

tuintrend binnen naar buiten

Het telewerk was een onrechtstreekse aanleiding op hoe we onze thuisomgeving anders gingen bekijken. We keken plots meer naar onze tuin en haalden deze het liefst naar binnen. De grens tussen tuin en huis vervaagt met het seizoen…

Enkele manieren om ‘buiten’ meer naar ‘binnen’ te halen:

 • Zet een kleine kruidentuin voor een zonnig raam.
 • Gebruik kweeklampen in kamers waar planten geen natuurlijk licht krijgen.
 • Plaats aan de buitenzijde hangende plantenbakken, maar positioneer ze op zo een manier dat je ze steeds in het zicht hebt.
 • Plant een klimplant aan een houten latwerk, zodat je er altijd wel een glimp van kunt opvangen.

Enkele manieren om ‘binnen’ naar ‘buiten’ te halen:

 • Richt een ‘tuinkamer’ in om je leefruimte uit te breiden. Zo krijg je een knusse plek krijgt terwijl je geniet van frisse lucht.
 • Zorg voor voldoende verlichting. Ga aan de slag met lichtslingers, lantaarns en buitenlampen.
 • Een loungestoel of hangmat geeft je ruimte een groter buitengevoel.
 

3. Donker gebladerte

Planten met heldere bloemen of levendige bladkleuren zijn op zichzelf al opvallende planten. Het geheim om ze echt te laten knallen? Donker gebladerte! Raadpleeg je specialist en vraag eens naar een crape mirte, heuchera, ninebark of
smoke bush.
 
 

4. Tuinen voor het veranderend klimaat

tropische tuin

De klimaatsverandering heeft een invloed op de manier waarop we tuinieren. Ook hier merken we twee nieuwe trends op.

Firescaping

 • Kies voor planten die droogte tolereren. Deze houden water langer vast en ontbranden minder snel.
 • Vermijd planten met veel sap of hars.
 • Voeg kenmerken toe zoals stenen paden of muren die als brandgang dienen.
 • Snoei je bomen tijdig.

 

Waterscaping

 • Heb je last van wateroverlast? Verbeter dan de waterafvoerpatronen.
 • Creëer een ‘wadi’ om het water gelijkmatiger over een gebied te verdelen.
 • Neem in je tuinontwerp doorlatende oppervlakken op die het water in de grond laten sijpelen.
 • Plaats op hellingen planten die erosie bestrijden. Deze wortels van deze planten zitten diep in de grond en houden de bovengrond op zijn plaats.
 • Selecteer waterminnende planten voor locaties waar het water zich verzamelt.
 

5. Tuinieren voor appartementsbewoners

Tropisch balkonTuinieren kan overal, ook op een appartement. Door meer thuis te werken, zijn mensen steeds creatiever geworden met hun ruimtes. Het is ongelooflijk hoeveel planten er in zelfs maar 15 vierkante meter (of soms minder) passen!

 • Voeg grote potten toe waar je meerdere planten in kwijt kan.
 • Installeer legplanken voor kleinere planten zoals kruiden en andere eenjarige planten.
 • Bevestig kippengaas aan jouw reling om wijnstokken of andere klimplanten te laten groeien.
 • Hang potten aan het dak van je terras.
 • Hang plantenhangers aan de reling.
 

6. Haal het meeste uit elk seizoen

Een tuin is geen seizoensgebonden activiteit meer. We willen er voortdurend van genieten en zien het graag ‘bewegen’. Wil je er later nog over praten dan kan je nu je hobby uitbreiden!

Hou een natuurdagboek bij en documenteer je waarnemingen. Zo creëer je een overzicht en kan je telkens terugblikken.

Observeer een struik of boom in je tuin en fotografeer deze dagelijks. Plaats ze na elkaar en na een jaar heb je een geweldige kortfilm!

 

7. Een tuin voor gevleugelde bezoekers

fauna tuintrend

Bijen en insecten zijn superbelangrijk voor het bestuiven van bloemen. Maar door de grote hoeveelheid gif die we in de landbouw gebruiken, sterven ze bijna uit. Je kunt daarom zelf je steentje (plantje) bijdragen door planten te gebruiken die bijen en insecten aantrekken. Denk daarbij bijvoorbeeld aan blauwe druifjes, bessen, kamperfoelie, gouden regen of klimop.

Een bijenhotel is vaak niet nodig als je tuin goed ingericht is op insecten en er ook bijvoorbeeld wat dood hout ligt. Hier kunnen onze honingvrienden best in terecht. Heb je maar een kleine tuin en wil je snel iets goeds doen voor de bij, kijk dan eens naar een bijen- of insectenhotel!

Dit vind je misschien ook interessant