De kracht van e-mail

E-mailmarketing is een vorm van direct marketing waarbij je via e-mail commerciële boodschappen verstuurt. Eigen aan deze marketingvorm is dat dit op een zeer gerichte manier gebeurt. Zo benader je met e-mailcampagnes enkel potentiële en al bestaande klanten en verspil je geen tijd, geld of moeite aan het proberen bereiken van klanten die niet geïnteresseerd zijn in wat je verkoopt. Maar hoe bereik je deze consumenten? Dat lijkt een ingewikkeld proces, maar dat hoeft het helemaal niet te zijn. Ontdek in dit artikel hoe je heel eenvoudig zelf je eerste e-mailcampagnes opstelt dankzij Joyn.

Wat is e-mailmarketing?

E-mailmarketing houdt niet in dat je lukraak e-mails rondstuurt naar willekeurige e-mailadressen. Je gaat daarentegen specifiek de consumenten proberen te bereiken die tot jouw doelgroep behoren. Deze doelgroep moet je dus eerst gericht identificeren om hen dan met je e-mailcampagnes persoonlijk te contacteren. Dat laatste kan je doen met verschillende doelen voor ogen. Zo kunnen je e-mailcampagnes bijvoorbeeld dienen om contact te onderhouden met je reeds bestaande klanten, maar ook om potentiële klanten de weg naar je winkel te tonen.

Waarom e-mailmarketing?

Aan e-mailcampagnes zijn enkele belangrijke voordelen verbonden, die het voor jou als handelaar de moeite waard maken om het uit te proberen.

 • E-mailcampagnes zijn gericht op jouw doelgroep

Met e-mailcampagnes verspil je geen tijd of moeite aan het proberen overtuigen van consumenten die helemaal niet geïnteresseerd zijn in je producten of diensten. Een bakker hoeft namelijk geen consumenten aan de andere kant van het land te bereiken, maar kan zich best focussen op de broodliefhebbers in zijn stad. Dat kan hij heel gemakkelijk via e-mailcampagnes met Joyn.  

 • E-mailcampagnes zijn persoonlijk

Consumenten krijgen een e-mail in hun persoonlijke mailbox en voelen zich meteen aangesproken. Ze zullen deze mail zien als een persoonlijk bericht van hun handelaar, wat hen spontaan een goed gevoel geeft. Dat gevoel wordt vervolgens overgedragen naar jouw onderneming, wat zal leiden tot hogere verkoopcijfers.

 • E-mailcampagnes zijn effectief

Uit een recente studie van de Nederlandse Vereniging voor Data en Marketing (DDMA) blijkt dat wanneer je een e-mail naar je klanten stuurt, zo’n 39% onder hen deze lezen. Daarnaast toont intern onderzoek bij Joyn aan dat na het versturen van een promotiemail je omzet zal stijgen met zo’n 15%. Voeg je nog een coupon aan deze mail toe, dan wordt dat zelfs zo’n 35%. 

 • E-mailcampagnes zijn goedkoop

Je probeert enkel jouw doelgroep te bereiken, waardoor je naast moeite en tijd ook geen geld verspilt aan het proberen bereiken van consumenten die niet tot je doelgroep behoren. Maar hoe bereik je jouw doelpubliek en wie behoort daar eigenlijk toe? Voor een antwoord op deze vragen kan je bij een specialist als Joyn terecht. Daar krijg je alle tools ter beschikking om zelf aan de slag te gaan en heel eenvoudig je eigen e-mailcampagnes op te stellen.

Sociale media, het einde voor e-mailmarketing? Integendeel

Met de opkomst van sociale media leken de dagen van e-mailmarketing geteld. Toch leert de praktijk ons iets anders, uit onderzoek blijkt dat e-mailmarketing vandaag de dag nog steeds in de lift zit. 

Maar hoe komt dit nu? 

 • E-mailcampagnes zijn persoonlijker 

Op sociale media worden consumenten niet persoonlijk aangesproken zoals dat bij mail het geval is. Ze zien daarentegen enkel posts voorbijkomen die aan alle consumenten gericht zijn, wat hen minder aanspreekt. 

 • E-mailcampagnes zijn geloofwaardiger

 Sociale mediaplatformen worden vaak met een zeker wantrouwen bekeken, waardoor consumenten wat ze er lezen niet snel zullen geloven. E-mails daarentegen zullen je klanten veel minder kritisch bekijken, omdat ze meer vertrouwd zijn met mailplatformen. 

 • E-mails worden aandachtiger gelezen

Op sociale media lezen je klanten vaak over de gigantische massa sociale mediaposts die ze te verwerken krijgen heen. Hun mails daarentegen zullen ze wel aandachtig bekijken. Door te mailen, blijft je boodschap en dus ook je zaak langer in de hoofden van je klanten hangen. Een pluspunt: iedereen zit ondertussen aan boord van de e-mailtrein, terwijl bepaalde leeftijdsgroepen nog niet mee zijn met sociale media.

Ondanks de aanwezigheid van sociale media vandaag de dag is e-mailmarketing nog steeds aan een opmars bezig. Marketing via sociale media kan wel een goede aanvulling kan zijn van e-mailcampagnes, maar is geen waardige vervanger. Om deze reden blijft het voor jou als handelaar een goed idee te investeren in e-mailcampagnes, ook in de toekomst.

Mogelijkheden met e-mailcampagnes

Wat kan ik als handelaar doen met e-mailcampagnes? Wel, de mogelijkheden zijn enorm ruim.

Enkele voorbeelden:

 • Welkomstmail sturen
 • Contact met je vaste klanten onderhouden 
 • Nieuwsbrieven versturen
 • Klanten op de hoogte houden van promo’s
 • Coupons versturen voor de verjaardag van je klanten

Met Joyn is dit allemaal veel eenvoudiger dan het lijkt. Zo heb je via Joyn al toegang tot de e-mailadressen van je klanten vanaf hun eerste aankoop. Op die manier kan je eenvoudig alle mogelijkheden van e-mailcampagnes optimaal benutten. 

10 tips voor succesvolle e-mailcampagnes

 
 1. Schrijf persoonlijk, alsof het aan één persoon is
 2. Ken je doelpubliek
 3. Focus op content, promo’s zijn niet alles
 4. Plaats een call-to-action en roep je klanten op om tot actie over te gaan
 5. Zorg voor mobielvriendelijke mails
 6. Hou het simpel
 7. Verstuur regelmatig, maar niet te vaak
 8. Vermeld je contactgegevens
 9. Meet en analyseer je resultaten
 10. Test en optimaliseer je e-mailcampagne

 

Geniet van een succesvolle e-mailcampagne voor jouw zaak

Op eigen houtje een succesvolle e-mailcampagne opzetten is niet zo evident. Je moet je doelgroep goed kennen en hen op de juiste manier zien te bereiken. Maar hoe kan dat? Via Joyn kan je dit en nog veel meer makkelijk te weten komen. Zo ontdek je er ook hoe vaak je e-mails gelezen worden, en welke impact je e-mailcampagne op je verkoop had. 

Jij bepaalt zelf hoe je e-mailcampagnes eruitzien, maar Joyn geeft je de tools om het maximale rendement uit deze campagnes te halen. Wil je er nog een coupon aan toevoegen? Of je resultaten analyseren? Dat kan allemaal met Joyn. Ontdek het vooral zelf.

Bronnen

DDMA: de vereniging voor data en marketing, 2019. Nationale e-mail benchmark. Geraadpleegd op: https://ddma.nl/ddmo/

Joyn, 2021. Coupons werken nog steeds, en hoe. Geraadpleegd op: https://loyalty.joyndev.kinsta.cloud/coupons-werken-nog-steeds-en-hoe/

 

Dit vind je misschien ook interessant

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontdek als eerste al onze tips en tricks

Joyn gebruikt je gegevens zoals beschreven in de privacyverklaring.