In oktober vieren we de Week van de Belgische Mode. Als trotse partner van dit jaarlijks initiatief om Belgische merken wat extra tijd in de spotlights te gunnen, gingen wij op pad met een (designer) handtas vol vragen aan enkele van onze lokale mode handelaars. Als eerste aan de beurt: Femke Koeners, gepassioneerd eigenaar van Dressed in Wilrijk. Haar verhaal toont ons de balans tussen het steunen van Belgische mode en het rendabel houden van een lokale kledingzaak.
Belgische Modemarges
Femke gelooft sterk in het ondersteunen van lokale handelaars en modebrands, net zoals wij bij Joyn natuurlijk. Maar daarbij komen er voor haar twee grote moeilijkheden naar boven. De eerste is de prijs. “De marge is echt enorm klein ten opzichte van andere (buur)landen,” zegt Femke. Zij selecteert haar dameskleding op basis van de volgende drie focuspunten:
- Marge: “Als ondernemer moeten we overleven,” legt Femke uit. Dit komt eerst, omdat zonder voldoende marge, het onmogelijk is om een zaak rendabel te houden.
- Kwaliteit: De kwaliteit van de kleding is cruciaal. Klanten willen kledingstukken die lang meegaan en comfortabel zijn.
- Look & Feel: Het uiterlijk en het gevoel van de kleding moeten aansluiten bij de wensen van de klanten.
Belgische merken kunnen deze marges vaak niet groter maken omdat er zoveel buitenlandse concurrentie is. Dit maakt het een voortdurende uitdaging om zowel de prijs mooi, als de kwaliteit hoog te houden.
Krimpende Belgische Markt
Het Belgische aanbod wordt kleiner omdat ook Belgische merken het moeilijker krijgen om te overleven. “Concurreren wordt moeilijk, zowel voor handelaren als voor modemerken,” zegt Femke. “Hulp van de overheid zou welkom zijn, bijvoorbeeld door het niet zo makkelijk te maken voor buitenlandse giganten die minder waarde hechten aan veiligheid, duurzaamheid en menselijk contact.”
Femke haalt het voorbeeld van McDonald’s aan, waar werknemers beginnen met basisfuncties zoals afwassen en tafels poetsen, en geleidelijk doorgroeien naar hogere posities. “Zo doorloop je alle jobs en fases en pas dan weet je wat er echt speelt,” legt Femke uit. “Als de overheid op dezelfde manier zou meedraaien met lokale handelaars, zouden ze beter begrijpen waar de pijnpunten liggen.”
Het Imago van de Belgische Mode
Volgens Femke staat Belgische mode gelijk aan kwalitatieve materialen en ligt de focus op de professioneel actieve vrouw die netjes maar ook comfortabel gekleed moet zijn. “Er wordt daardoor wel weinig out of the box gedacht,” merkt ze op. “In een maatschappij waar mensen steeds meer durven qua kledingkeuze, blijft de Belgische mode vaak hangen in het veilige en traditionele.”
Hoe het beter kan?
Meer Bekendheid voor Belgische Modemerken
Een belangrijke stap om Belgische mode te promoten, is het vergroten van de bekendheid. “De Week van de Belgische Mode is leuk, maar het zou langer dan een week mogen duren,” suggereert Femke. Meer continuïteit in marketing en promotie zou de Belgische mode een grotere boost kunnen geven.
Inspirerende Voorbeelden
Femke noemt Delvaux als een prachtig voorbeeld van een Belgisch merk dat het goed doet. Delvaux concurreert met internationale giganten zoals Louis Vuitton, maar houdt vast aan een beperkt segment terwijl ze kwaliteit en naamsbekendheid blijven leveren. Ze zijn een Belgisch succesverhaal dat toont dat succes mogelijk is, zelfs in een competitieve markt.
En nu jij!
Om zelf ook mee te helpen aan een groeiende lokale markt, kunnen we bij Joyn natuurlijk niet achterblijven en bieden we tot 31/10/2024 ons Expert Abonnement aan voor 59,95 euro/maand i.p.v. 79,95 euro/maand.
Ben je nieuw bij Joyn? Of wil je van een ander abonnement overschakelen naar de Expert versie? Klik dan hier voor 20 euro korting per maand.