Een papieren spaarkaart of een digitaal alternatief?

Papieren spaarkaart of digitaal alternatief?

Papieren spaarkaart of digitaal alternatief? Een papieren klantenkaart maakt je klanten gelukkig, maar brengt het jou en je zaak voldoende op? Is het digitaal alternatief – de ‘app’ – misschien beter geschikt voor jouw zaak? We wegen in deze blog de voor- en nadelen af van de klassieke spaarkaart versus de digitale versie.

De klassieke klantenkaart: een doos vol papierwerk

Je kent de klassieke klantenkaart vast nog wel: een kartonnen kaartje ter grootte van een visitekaartje. Vooraan meestal een mooie foto van de buitenzijde van de winkel en op de keerzijde 10 vakjes waarin je bij elke verkoop enthousiast een stempel plaatst. De klant bergt deze dan op in zijn portefeuille, meestal naast andere papieren lotgenoten. En na verschillende aankopen in je winkel is het zover: hij mag de stempelkaart inruilen voor een beloning. 

Als handelaar ga je ervan uit dat je klant jouw beloning zal appreciëren. De papieren klantenkaart heeft zijn werk gedaan. Omdat de wet het eist, archiveer je je volle klantenkaarten netjes op. Zeven jaar lang. Want de fiscus kan je archief aan spaarkaarten gedurende die tijd steeds opvragen.

Een stempelkaart zonder resultaat

Maar wat leert een klassieke spaarkaart jou nu eigenlijk? Wie is jouw klant eigenlijk? Ken je hem bij naam? Weet je nog wanneer hij het liefst bij jou shopt? En hoeveel hij telkens spendeert? Hoe maak je hem duidelijk wanneer je nog andere promoties hebt? Of een nieuw product? Hoe houd je hem op de hoogte van je sluitingsdagen…? 

Er is heel wat informatie die een papieren spaarkaart je niet over jouw klanten vertelt. Belangrijke informatie waarmee jij als handelaar je klanten meer richting kan geven. Informatie die veel meer waard is dan de gespaarde beloning.

De digitale app: een schatkist aan klantengegevens

Over naar de digitale versie van de klassieke, papieren klantenkaart: de app. Misschien lijkt het elektronisch alternatief ingewikkelder en duurder maar we nemen deze oplossing graag onder de loep zodat we de twee kunnen vergelijken. 

De eerste horde die we moeten nemen, is steeds de belangrijkste: het opzetten van het klantenbestand en het instellen van de mogelijke beloningen. Het instellen van zo een ‘database’ loopt haast automatisch. Het enige dat je moet doen is je klanten aansporen om zich te registreren. Welke gegevens je vraagt bepaal je zelf, maar een naam en een mailadres zijn verplicht. 

Aan de hand van deze gegevens kan jij later makkelijk een persoonlijke e-mail sturen. In deze mail breng je je klant op de hoogte van nieuwe promo’s, workshops, verlofperiodes,… 

Met een goed digitaal systeem kan je trouwens ook ‘vouchers’ naar je klant sturen waardoor hij bijvoorbeeld een extra korting krijgt. Zo zorg je ervoor dat jouw zaak in de bovenste lade blijft liggen en je klant vaker terug komt shoppen. 

En inderdaad: met een app kan je meteen meerdere beloningen tegelijk instellen. Iets wat je met een papieren spaarkaart niet kan. Waarom is dit belangrijk? Aan de hand van meerdere beloningen kom jij te weten wat je klant het liefste heeft. Misschien is dit helemaal niet wat je in gedachten had. Zo leer je je klant meteen beter beter kennen.

Inzichten en statistieken

Na een tijdje krijg je handige inzichten over al je klanten. De statistieken tonen je welke acties werken en welke niet. Maar je krijgt bijvoorbeeld ook inzicht in het gemiddeld aankoopbedrag van je klanten. De uitdaging blijft om je klanten sneller te laten terugkomen en je omzet te verhogen. Wedden dat het lukt?

Bonustip: Vraag bij het registreren ook de geboortedatum van je klanten. Op deze manier kan jij hen als eerste een fijne verrassing bezorgen. Verleid hen met een voucher die slechts gedurende een bepaalde periode geldig is en de kans dat ze snel in je winkel staan verhoogt aanzienlijk!

Ben je benieuwd naar alle voordelen van een digitale klantenkaart voor jouw zaak? Dan vind je ze hier terug.

Klassieke klantenkaart of digitaal alternatief?

Waarschijnlijk heb je nu genoeg argumenten om beide systemen tegenover elkaar af te wegen. Maak zelf eens de oefening en kijk wat je op middellange termijn het meeste opbrengt. Doe dit niet enkel op basis van het materiaal en de investering, maar ook op tijdswinst, klantentrouw en klantentevredenheid.

Bij Joyn zijn we alvast overtuigd van de app. Als je weet dat de gemiddelde winst van de Joyn-handelaars – die ons platform en app gebruiken – jaarlijks meer dan €5.000 is, dan kan je dit cijfer ook al in je berekening meenemen.

Conclusie

Ben je benieuwd hoe het Joyn-platform kan bijdragen tot meer klantentevredenheid, klantentrouw en meer omzet, plan dan snel hier een demo in. Onze succes coaches tonen je met veel plezier het handelaarsplatform en gaan dieper in op jouw persoonlijke noden. Het is volledig vrijblijvend en je hebt er heus geen klantenkaart voor nodig!

Dit vind je misschien ook interessant

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontdek als eerste al onze tips en tricks

Joyn gebruikt je gegevens zoals beschreven in de privacyverklaring.