Het belang van een klantendatabase

Een klantendatabase is één centraal bestand waarin alle relevante informatie over je klanten wordt verzameld. Zo’n document is vandaag de dag voor elke handelaar onmisbaar. Het geeft een zeer duidelijk overzicht van wie je klanten zijn en stelt je in staat allerlei PR- en marketingactiviteiten te verrichten. Maar het opstellen, bewaren en up-to-date houden van zo’n klantendatabase kan zeer complex zijn. Al kan dat ook anders. In dit artikel leer je hoe jij als lokale handelaar het voor jezelf makkelijk maakt met Joyn.

Waarom is een klantendatabase belangrijk voor jou?

 

Efficiëntie

Je klantendatabase stelt je als handelaar in staat om alle relevante informatie over je klanten te bundelen in één grote databank. Dat bespaart je enorm veel tijd en moeite. Je hoeft namelijk geen verschillende bronnen te raadplegen of online opzoekingswerk te doen om iemands e-mailadres of leeftijd te achterhalen. Al deze informatie kan je met een klantendatabase heel makkelijk uit één document halen, wat enkel bijdraagt aan de efficiëntie van je onderneming.

Digitaliseren van de klantendatabase

Je kan als handelaar nog efficiënter aan de slag gaan door je klantendatabase te digitaliseren, iets wat je met Joyn heel makkelijk kan. Op die manier wordt alle tijd en moeite die je moet investeren in deze database tot een minimum teruggebracht. Alle relevante klantengegevens worden namelijk automatisch verzameld en opgeslagen. Wanneer jij dan iets moet terugvinden, lukt je dat in een oogopslag. 

Marketing

Een klantendatabase kan je enorm verder helpen bij je marketingcampagne. Dankzij dit bestand kan je makkelijk al je potentiële en al bestaande klanten bereiken. Op deze manier kan je met je klantendatabase verschillende marketingdoelen afvinken:

  • Een digitale nieuwsbrief met alle nieuwtjes uit je zaak naar je klanten verzenden 
  • Eindejaarswensen versturen
  • Een cadeautje geven aan je jarige klanten
  • Coupons versturen om klanten die al even niet in je winkel zijn geweest te laten terugkeren
  • ….

 

Je klantendatabase met Joyn

Een klantendatabase met zo veel informatie kan al snel onduidelijk en onoverzichtelijk worden. Daarnaast is het niet zo eenvoudig om zelf zo’n efficiënte digitale klantendatabase op te stellen en up-to-date te houden. De oplossing daarvoor? Joyn. Met Joyn worden de gegevens van je klanten overzichtelijk en veilig bewaard voor jou. Op die manier kan jij als handelaar maximaal profiteren van je klantendatabase.

Je overzicht blijft overzichtelijk

Al vanaf het moment dat een klant voor het eerst bij je scant om punten te sparen, ontvang je als handelaar al zijn relevante gegevens. Wil je weten vanwaar je klanten afkomstig zijn? Hoe oud ze gemiddeld zijn? Of op welk e-mailadres je hen kan bereiken? Al deze informatie verzamelt Joyn voor jou. Dat overzicht krijg jij dan via de handige Joyn-handelaarsportaal te zien. Op die manier leer je bijvoorbeeld of je vooral mannelijke of vrouwelijke klanten hebt, maar krijg je ook toegang tot de e-mailadressen van je klanten.

Je kan je klantendatabase gebruiken voor marketing

Deze e-mailadressen zijn interessant omdat je via Joyn ook toegang krijgt tot allerhande hulpmiddelen die je helpen je klantendatabase te gebruiken voor marketingdoeleinden. Op deze manier kan je eenvoudig je eigen e-mailcampagnes opstellen. Het enige wat je zelf moet doen, is neerschrijven wat je aan al je potentiële en al bestaande klanten wil meedelen. En zelfs daar kan Joyn je mee helpen. 

Je maakt reclame leuk voor je klanten

Je klanten zullen het ook leuk vinden om via mail benaderd te worden. De consument van vandaag de dag vindt het leuk wanneer een bedrijf attent is en een persoonlijke band met zijn klanten opbouwt. Wie wordt er namelijk niet graag op de hoogte gehouden van promoties, of een gelukkige verjaardag gewenst? 

De Joyn-spaarkaart en -app

Je klanten kunnen hun Joyn-kaart registreren of nog makkelijker, de Joyn-app installeren. Met deze app kunnen ze eenvoudig je QR-code scannen en zo punten sparen. Ook krijgen ze een duidelijk overzicht van hoeveel punten ze bij elke Joyn-handelaar al hebben gespaard. 

Motiveer je klanten hun Joyn-kaart te registreren of de Joyn-app te installeren

Zolang je klanten hun spaarkaart niet online registreren of de app niet installeren, loop jij alle relevante informatie over hen mis. Aarzel dus zeker niet om hen te motiveren om dit te doen, bijvoorbeeld door hen uit te leggen dat ook zij er baat bij hebben. Vertel hen dus zeker dat ze daarmee:

  • Altijd op de hoogte blijven van je laatste nieuwtjes of promoties
  • Elke interessante aanbieding voorbij zien komen
  • Hun gespaarde punten behouden, zelfs wanneer ze hun kaartje verliezen
  • Voor hun verjaardag een leuke attentie of promotie kunnen krijgen van jou

Geef je klanten een reden om terug te keren naar je winkel

De Joyn-spaarkaart en –app brengen loyale klanten met zich mee, wat essentieel is voor een goede klantendatabase. Met deze spaarkaart en app geef je je klanten telkens een reden om terug te keren naar je winkel. Ze blijven namelijk sparen tot ze voldoende punten hebben verzameld voor hun beloning. Wanneer ze deze beloning dan vervolgens hebben verdiend, zal deze zorgen voor een grotere tevredenheid, waardoor je klant opnieuw zal terugkeren.

Een succesvolle digitale klantendatabase met Joyn

Kortom, een succesvolle digitale klantendatabase is voor de handelaar van vandaag de dag absoluut noodzakelijk, ook voor jou als lokale ondernemer. Op die manier kan je veel tijd en administratief werk besparen, maar ook is het een uitstekende marketingtool. Met de digitale klantendatabase van Joyn blijf je je concurrentie een stapje voor. Ontdek het vooral zelf

Bronnen

Apparata, 2021. De klantendatabase: een onmisbaar klantenbestand. Geraadpleegd op: https://www.apparata.nl/software/crm/klanten-database#:~:text=De%20functie%20van%20een%20klantendatabase,
overzichtelijke%20manier%20op%20te%20slaan.&text=Op%20deze
%20manier%20zijn%20de,%2Dto%2Ddate%20worden%20gehouden

Comanage, 2021. Wat is (het nut van) een klantenbestand? Geraadpleegd op: https://blog.comanage.be/nut-van-klantenbestand/

Dit vind je misschien ook interessant

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontdek als eerste al onze tips en tricks

Joyn gebruikt je gegevens zoals beschreven in de privacyverklaring.