Luks blog: de boer op bij Boerkoos!

Dankzij onze lokale ambassadeurs ontdek je telkens nieuwe handelaars met een uniek verhaal. Wie is de uitbater? Waarom startten ze hun zaak? Onze reporters trekken eropuit en scannen niet enkel hun kaart, maar ook de shop! Vandaag ontdek je ‘Boerkoos’ in Luks blog.

Wie zit er achter Boerkoos?

Sijs Ovaere

Begin mei 2021 openden Els, Arnaud, Johan en Dominique de poorten van ‘Boerkoos’, een ruime winkel met écht lokale producten. 

Het idee voor ‘Boerkoos’, een term die tot de jaren ’70 gebruikt werd in de Brusselse regio voor een kleinschalige groeten- en fruitboer, kwam van Johan. Als voormalige ambtenaar zette hij dagelijks in op de sensibilisatie voor korte ketens en moedigde hij het lokaal aankoopgedrag aan. Johan besefte dat hier vaak het stukje van ‘convenience’ ontbrak. Voor de meeste mensen is het helaas niet eenvoudig om van boer X naar boer Y te gaan, om nadien nog de overige boodschappen in de supermarkt te halen.

Johan vond dat het anders kon en stak daarom zijn licht op in andere regio’s. Het inspireerde hem om het concept ‘boerensupermarkt’ op te starten. Met ‘Boerkoos’, gelegen in het hart van de Vlaamse Ardennen, focust hij samen met Els, Arnaud en Dominique op lokale, originele en innovatieve producten. 

Opmerkelijk: niemand van het team had ervaring met het uitbaten van een winkel, maar met de idee van Pipi Langkous: “Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk wel dat ik het kan”, gingen ze resoluut van start.

Wat maakt Boerkoos zo uniek?

Boerkoos steunt boeren en producenten die samen met hen geloven in de korte keten, duurzaamheid, gesloten kringloop, hygiëne en dierenwelzijn, lokale grondstoffen,… Nergens in Oost-Vlaanderen vind je trouwens meer dan 550 verse en droge regionale producten onder een dak. Tel daarbij nog eens de 200-tal producten van de regio’s Gent en Kortrijk en je weet dat het moeilijk kiezen wordt. Een beetje teveel van het goede? Geen probleem, want het enthousiast Boerkoos-team loodst je met veel plezier doorheen de winkel. Wil je meer weten over de producenten waarmee Boerkoos samenwerkt, dan vind je meer informatie op hun website. 

20210327_173628

Waarom moet je zeker eens bij Boerkoos stoppen?

Sijs Ovaere

Als je echt iets speciaals wil, dan ben je hier aan het juiste adres!

  • Mensen uit de omgeving komen speciaal naar Boerkoos voor de hoevepaté, -charcuterie en het artisanaal brood. 
  • Elke maand werkt Boerkoos samen met een lokale hoeve. Zo zorgen zij voor weidekippen, welke je in geen enkele supermarkt kan vinden. 
  • Ben je een bierliefhebber? Het assortiment van streekbieren is bijzonder ruim en perfect voor wie nieuwe smaken willen ontdekken.
  • Een uitgebreide selectie aan hoevekazen, typisch voor de Vlaamse Ardennen, vind je hier in de verstoog.
  • Compaan, een bekende naam voor vele Gentenaren, maakt speciaal en exclusief pizza’s voor Boerkoos.

Neem zeker ook eens een kijkje op hun website of op hun social media kanalen.

Waar kan je Boerkoos vinden?

Boerkoos

N60/Rijksweg 32,
Maarkedal

055/38 68 28
info@boerkoos.be