5 boeken om je te laten gillen van angst

Elk jaar kijken wij bij Joyn opnieuw uit naar Halloween. Het winteruur is nog maar net van kracht of de avonden worden elke dag griezeliger. De fans van Halloween zijn al lang aan de slag met de traditionele pompoenen maar de grootste fans hebben ondertussen hun huis al omgevormd tot een heus spookkasteel. 

Dit jaar besloten we om voor een keer geen horrorfilm te bekijken. Een goed boek prikkelt de fantasie meer dan een film want in je eigen leefwereld vul je zelf je omgeving in.  Wij bezochten daarom de expert bij uitstek Yves van “Open boek – De verhalenverteller”, en vroegen hem om advies. Hier is zijn lijst van de 5 must-read boeken voor Halloween. Kruip maar snel onder de lakens en laat het nachtlampje aan!

1. Voor de kleintjes

Onze kleine kapoenen zijn uiteraard de grootste fans van Halloween. Laat ze zich maar origineel verkleden en verwen ze met griezelige lekkernijen! Als je de avond afsluit met een schattig Halloween-verhaal, is het feest!

Het ideale boek voor de kleintjes : Sam viert Halloween – Paulette Bourgeois

Samenvatting: Sam en zijn vriendjes in het bos vieren Halloween met een fantastische verkleedpartij. Sam vindt het heel spannend om te raden wie van zijn vriendjes in welk pak verscholen zit. Over Beer hoeft hij niet lang te piekeren. Die verkleedt zich altijd als spook. Maar zit Beer wel in het spokenpak?

2. Voor de liefhebbers van klassiekers 

Waarom vinden we het fijn om elkander te laten schrikken? Wel, sensatie activeert het genotshormoon in onze hersenen! Deze wetenschap heeft de bedenker van Dracula alvast goed begrepen. Ondertussen bestaan er al veel versies van, maar deze klassieker van Bram Stoker is toch onze favoriet!

De ideale klassieker : Dracula – Bram Stoker

Samenvatting: Jonathan Harker brengt een bezoek aan de mysterieuze graaf Dracula in Transsylvanië om de aankoop van een Londens landhuis af te handelen. Na verloop van tijd merkt hij dat de griezelige graaf er vreemde gewoonten op na houdt, zoals het drinken van mensenbloed. Ternauwernood weet hij te ontsnappen. Kort daarna wordt Jonathans verloofde, Mina, thuis in Londen geconfronteerd met de vreemde ziekte van haar vriendin Lucy, die ’s nachts slaapwandelt op een kerkhof. De Amsterdamse arts en vampierjager Van Helsing herkent het symptoom meteen. Ze is het slachtoffer van een vampyr. Jonathan, Mina en drie vrienden ontdekken al snel dat het wezen graaf Dracula is, die naar Londen blijkt te zijn afgereisd. Maar de graaf weet dat ze hem op het spoor zijn….

3. Voor eeuwige romantici 

Zijn liefhebbers van romans ook fans van een beetje horror? Als auteur is het zeker een grote uitdaging om een boek te schrijven waarbij je zowel de fans van romantiek als deze van thrillers meesleept in het verhaal. En toch hebben we een trilogie gevonden die het waar maakt! Weetje: De Inn BoonsBoro, het heerlijke B&B waar deze trilogie over gaat, bestaat echt… en is van Nora Roberts zelf!

De ideale roman: Inn BoonsBoro Trilogie – Nora Roberts

Samenvatting: 

(1) VOOR NU EN ALTIJD 

Welkom in de Inn BoonsBoro! Het pand staat al eeuwen in hartje Boonsboro. Het is vervallen en rijp voor de sloop, maar redding is nabij: de drie broers Montgomery hebben het gekocht en willen het opknappen om er een Bed & Breakfast te beginnen. De Inn BoonsBoro…

(2) DE EERSTE & LAATSTE 

Owen is de georganiseerde Montgomery-broer, de man van de planning die absoluut níéts aan het toeval overlaat. De ontdekking dat zijn gevoelens voor Avery MacTavish veel verder gaan dan vriendschap, brengt hem dan ook flink van zijn stuk. Ook omdat het verleden Avery heeft geleerd alles te wantrouwen wat op liefde lijkt. Opeens ziet Owen zich geconfronteerd met een probleem dat geen logica kent en dus niet zomaar op te lossen valt….

(3) ALLES VOOR ELKAAR 

Ryder weet wel dat hij niet de meest sociale Montgomery-broer is, maar dat zijn moeder zonder overleg Hope Beaumont als manager voor de bed & breakfast heeft aangenomen, ergert hem mateloos. Toch moet hij toegeven dat ze gelijk had: Hope is efficiënt en toegewijd. En waanzinnig sexy. Wat hem betreft staat niets een ongecompliceerde relatie in de weg. Tot zijn verrassing is Hope het daar niet alleen mee eens, ze blijkt zelfs nog ongecompliceerder dan hij… 

 

4. Voor de stripfans 

Stripfans hebben uiteraard ook recht op straffe Halloweenverhalen. Goed nieuws: er is voor elk wat wils beschikbaar, en dat voor alle leeftijden! Of het nu gaat om een klein avondverhaal voor kinderen of om een verhaal om als volwassene je bloed te doen stollen.

De ideale strip: Marvel zombies – Robert Kirkman

Samenvatting: Een angstaanjagend virus verandert bijna iedereen op aarde in zombies. Zelfs de machtigste Marvel-helden, onder wie Captain America, Spider-Man en de Hulk, zijn bezweken en hebben nu nog maar één enkel doel: het eten van mensenvlees. Hoe lang houdt het kleine groepje overlevenden nog stand tegen deze eindeloze honger? En wat gebeurt er met de zombies wanneer al het mensenvlees op is?

 

5. Voor liefhebbers van waargebeurde verhalen 

Het meest vreselijke aan een horrorverhaal is te weten dat het allemaal echt gebeurd is. Zodra we beseffen dat het geen fictie is, maar bittere realiteit, komt echt wel heel kort. Wij vonden onze favoriete verzameling misdrijven om bij te huiveren! 

De ideale verzameling waargebeurde verhalen : De man die teveel op een ander leek en andere opzienbarende misdrijven – Pierre Bellemare

Samenvatting: Vijfentwintig waargebeurde misdaadverhalen worden verteld op een manier alsof de schrijver er zelf bij is geweest, compleet met dialogen en de weergave van de gedachten van de betrokkenen. Dat het boek dateert uit 1993 maakt de spanning er niet minder om.

 

Waar kan je Yves van « A livre ouvert – Le rat conteur » vinden?

 

Rue Saint-Lambert 116,
1200 Woluwe Saint-Lambert

Meer info hier

info@alivreouvert.be
02 762 98 76